Viss liecina, ka NASA zondei "OSIRIS-REx" veiksmīgi izdevies ievākt paraugus no asteroīda "Bennu". Savācējs, šķiet, ir pilns ar putekļiem un iežu fragmentiem. Taču ir arī problēma – izskatās, ka tas nav pilnībā noslēdzies, tāpēc daļa materiāla lēnām tiek zaudēta. Savāktais pēc iespējas ātrāk jāievieto noslēgtajā kapsulā, kurā paraugi atgriezīsies atpakaļ uz Zemes.

Izskatās, ka savāktā materiāla ir vairāk nekā pietiekami, bet daži lielākie no iežu fragmentiem iestrēguši pusceļā un neļauj pilnībā noslēgties aizdares mehānismiem, un pa šīm spraugām nu daļa materiāla "bēg" ārā. Tā vienlaikus ir gan slikta, gan laba ziņa. Labā ziņa, jo tas ir diezgan drošs apliecinājums, ka savākšanas mehānisms ir "piepakots" pilns ar paraugiem.

"Mēs teju esam paši savu panākumu upuri," press konferencē atzina "OSIRIS-REx" misijas viens no atslēgas cilvēkiem – Arizonas Universitātes planētu pētnieks Dante Loreta.

Sliktā ziņa – nu jārīkojas nekavējoties, jāizlaiž dažas iepriekš paredzētās procedūras, lai pēc iespējas ātrāk noglabātu materiālu drošā kapsulā, kas arī būs paraugu mājvieta līdz nonākšanai uz Zemes.

Sākotnējais plāns bija visai pieticīgs un paredzēja, ka misiju varēs uzskatīt par veiksmīgu, ja izdosies savākt vismaz 60 gramus paraugu. Attēlu analīze liecina, ka iegūts krietni vairāk par to.

Zondes "OSIRIS-REx" paraugu savākšanas mehānisms. Foto: NASA

"Mans uzdevums ir droši atgriezt uz Zemes pēc iespējas lielāku daudzumu "Bennu" paraugu. Masas zudums ir satraucošs, tāpēc mudinu komandu šo vērtīgo kravu pēc iespējas ātrāk noglabāt (kapsulā)," pauž Loreta.

Jebkuras liekas TAGSAM (Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism) jeb vienkārši – paraugu ievākšanas mehānisma – kustības var novest pie straujāka materiāla zuduma, tāpēc misijas kontrole nolēma atteikties no dažiem iepriekš ieplānotiem manevriem, tostarp precīziem ievākto paraugu masas mērījumiem, kas bija iecerēti sestdien, 24. oktobrī. Visas pūles nu ir koncentrētas uz paraugu noglabāšanu un atpakaļceļa uzsākšanu.

Pēc plāna asteroīda "Bennu" paraugiem uz Zemes jānonāk 2023. gada septembrī. Tik liels paraugu apjoms uz Zemes nebūs nogādāts kopš "Apollo" Mēness misijām pirms pusgadsimta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!