Nozarē labi zināmā "Boston Dynamics" un vēl piecas robotikas kompānijas parakstījušas apņemšanos neizgatavot apbruņotus robotus, kā arī pielikt visas pūles, lai šo kompaniju ražotos un komerciāli pieejamos robotus par slepkavām nevarētu pārbūvēt trešās puses, vēsta "Axios".

"Mēs esam pasaulē vadošās kompānijas, kas nodarbojas ar jaunas paaudzes advancētu robotu ieviešanu ikdienā. Šīs jaunās paaudzes roboti ir pieejamāki, vieglāk darbināmi, autonomāki, lētāki un vieglāk pielāgojami kā iepriekšējās paaudzes roboti. Tie ir spējīgi piekļūt vietām, kuras iepriekš automatizētām vai attālināti vadāmām tehnoloģijām nebija pieejamas. Kā ar jebkuru jaunu tehnoloģiju, kas piedāvā jaunas iespējas, arī advancētu mobilo robotu parādīšanās nozīmē, ka tos var lietot nelāgiem mērķiem," bažas vēstulē pauž robotikas kompānijas.

Šīs tehnoloģijas var lietot gan cilvēktiesību pārkāpšanai, gan lai izteiktu cilvēkiem draudus vai iebiedētu, uzskata vēstules parakstītāji un uzsver – viens no raižu objektiem ir iespēja robotus apbruņot. "Mēs uzskatām, ka attālināti vadāmu vai automatizētu robotu apbruņošana – turklāt plaši pieejamu robotu un tādu, kas spēj piekļūt iepriekš šīm tehnoloģijām nepieejamām vietām, kur cilvēki dzīvo un strādā – rada gan jaunus drošības riskus, gan ētiskus problēmjautājumus."

Zināmākā kompānija, kas parakstījusi vēstuli, ir "Boston Dynamics", kas nozarē labi zināma ar saviem visnotaļ akrobātiskajiem robotiem – tie, atbilstoši saprogrammēti, spēj gan dejot, gan mest salto un izpildīt citus akrobātiskus trikus, gan, piemēram, uzkāpt pa trepēm. Kaut cilvēkam tā ir pašsaprotama spēja, humanoīdiem divkāju robotiem tas ilgu laiku nebija nemaz viegli izpildāms uzdevums. "Boston Dynamics" ražo arī četrkāju robotu "Spot", kas izceļas ar visnotaļ teicamu veiklību un ir pirmais komerciāli pieejamais šīs kompānijas ražojums.

Vēstuli parakstījušas arī "Agility Robotics", "ANYbotics", "Clearpath Robotics", "Open Robotics" un "Unitree".

Visas kompānijas uzsver, ka šādi roboti nākotnē būs mūsu kolēģi gan darbā, gan arī sabiedrotie mājās, taču nedrīkstot ignorēt ļaunprātīgu darboņu radītos risku, tāpēc apņēmušās neapbruņot savus sarežģītos vispārīga pielietojuma robotus. Apzinoties, ka ar šādu apņemšanos industrijas mērogā nekas vairāk par labas gribas žestu netiek panākts, "Boston Dynamics" ar domubiedriem mudina šī jautājuma risināšanā iesaistīties arī politikas veidotājus: "Aicinām katrai robotikas kopienas organizācijai, izstrādātājam, pētniekam un šo tehnoloģiju lietotājam paust līdzīgu apņemšanos nebūvēt, neautorizēt, neatbalstīt un citādi neveicināt robotu aprīkošanu ar ieročiem."

Šobrīd vēl nevienai valstij pasaulē bruņojumā nav divkāju mobilie humanoīdi militārie roboti, taču pilnībā vai daļēji autonomas bruņojuma platformas gan ir – piemēram, Ukrainā izmantotie kaujas droni "Bayraktar TB2" arī ir ar zināmu autonomijas pakāpi. "Boston Dynamics" ražotais "ATLAS" saskaņā ar kompānijas apņemšanos varētu tikt izmantots arī bruņotajos spēkos, taču atbalsta lomā – glābšanas operācijās bīstamā vidē, ievainoto evakuācijā no kaujas zonas vai citu funkciju veikšanā, kas neprasa apbruņojumu un letāla spēka lietošanu.

2019. gadā gan tīmeklī parādījās video, kas dažiem cilvēkiem varētu uzdzīt šermuļus un iedvest pārliecību, ka neapturami roboti-slepkavas jau pavisam drīz būs realitāte. Kaut uz video redzamā robota krūtīm rakstīts oriģinālajam nosaukumam līdzīgais "Bosstown Dynamics", kompānijai ar to nebija nekāda sakara – nedz robots, nedz video demonstrētās spējas nav īstas. Video bija radošās aģentūras "Corridor Digital" fantāziju auglis, īstenots ar datorgrafikas palīdzību un iecerēts kā "Boston Dynamics" reklāmas rullīšu parodija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!