Vidusskolēni no Augstkalnes, Limbažiem, Preiļiem, Talsiem un Rīgas 18. februārī dosies uz pasaulē lielāko zinātnisko laboratoriju – Eiropas Kodolpētniecības centru (CERN) Šveicē, lai ēnotu piecus Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātniekus. Sākotnēji bija paredzēts, ka uz CERN dosies pieci skolēni, bet, pateicoties atbalstītāju atsaucībai, iespēja braukt uz Šveici tiks sniegta sešiem skolēniem.

Kuri tad ir laimīgie, kas tikuši pie iespējas apmeklēt CERN?

No Limbažu novada ģimnāzijas uz Šveici dosies 11. klases skolnieks Edvards Francs, tāpat arī pie šīs iespējas ticis Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma audzēknis Jurģis Plazio, kuri ēnos CERN zinātnisko līdzstrādnieku, RTU Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centra direktoru profesoru Tomu Torimu.

Savukārt Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 12. klases skolnieks Mārcis Līvmanis ēnos CERN Inženierijas nodaļas robotikas jomas pārstāvi Artūru Ivanovu.

CMS (The Compact Muon Solenoid) eksperimenta Latvijas grupas pārstāvi Kārli Dreimani ēnos Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas 11. klases skolniece Estere Agnese Tēberga, bet līdzstrādnieku Viesturu Veckalnu – Talsu Valsts ģimnāzijas 11. klases skolniece Emīlija Savuškina. Savukārt CMS inženieri Gunti Pikuru ēnos Augstkalnes vidusskolas 12. klases skolniece Samanta Anna Labalaika.

Skolēni uz CERN, kur veikti globāli atklājumi, piemēram, izgudrots internets un, izmantojot Lielo hadronu paātrinātāju, apstiprināta Higsa bozona eksistence, dosies drīz pēc ēnu dienas – 18. februārī.

Seši skolēni, kuri ēnos RTU zinātniekus, tika izraudzīti no vairāk nekā 60 pretendentu vidus, kuri RTU piedāvātajai iespējai doties uz Šveici bija pieteikušies Ēnu dienas mājaslapā.

Skolēni uz Šveici dosies ar lidmašīnu 18., bet atgriezīsies 20. februārī. Skolēnu ceļojumu uz CERN atbalsta SIA "Dati Grupa", SIA "Primekss" un AS "SAF Tehnika".

CERN galvenais darbības mērķis ir starptautiskas liela mēroga pētnieciskas infrastruktūras darbības nodrošināšana augstas enerģijas daļiņu fizikas pētījumiem. Tā ir arī vieta, kur dažādi eksperti sadarbojas pētniecībā, tehnoloģijās un inovācijā, radot un vēlāk ražošanā ieviešot ikdienā izmantojamas lietas un pakalpojumus.

Arī RTU jau tradicionāli piedalās Ēnu dienā, lai skolēnus iepazīstinātu ar zinātnieku ikdienas darbu un inženierzinātņu izaicinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!