Tā dēvētās "melnās kastes" jau sen ir komerciālās aviācijas drošības standartu neatņemama sastāvdaļa. Katrā lidojumā šajās ierīcēs saglabāti dati ne tikai par lidmašīnas tehnisko stāvokli, bet arī pilotu darbībām. Katras sviras pavilkšana vai slēdža nospiešana – tas viss nonāk "melnajā kastē", lai avārijas gadījumā izmeklētāji varētu atšķetināt, kas īsti nogāja greizi un kā to labot. Šobrīd pasaule virzās citas katastrofas virzienā – klimata katastrofas. Par antropogēnām klimata pārmaiņām ir zinātnisks konsenss. Tāpēc šķiet tikai likumsakarīgi, ka arī mūsu skaistā planēta tiek pie savas "melnās kastes", kas fiksē visu, ko darām pareizi un nepareizi klimata pārmaiņu ierobežošanas jautājumā.

Šis futūristiskā paskata monolīts klinšaina atseguma vidū ir gluži kā aina no kādas fantastikas filmas. Minimālistiska dizaina, bet tomēr ar savu šķautņaino formu asi kontrastē uz visa pārējā fona. Ir skaidrs, ka šis nav nekas dabas radīts, un varbūt pat šīs planētas iedzīvotāju radīts. Kādus noslēpumus dīvainais objekts glabā?

Lūk, šajā gadījumā par ilustrācijā redzamā objekta mērķi gan nekādu noslēpumu vairs nav. Tas ir funkcionāls mākslas projekts, un tā uzdevums – ierakstīt visus soļus "planētai tuvojoties klimata katastrofai". Protams, ar šo projektu galvenokārt lūkots pievērst sabiedrības uzmanību un veicināt lēmumus, lai postošākie scenāriji neīstenotos, taču "Zemes melnā kaste" (tieši tā sauc projektu) būšot arī funkcionāla. Pēc darbības uzsākšanas šajā struktūrā izvietotajos cietajos diskos tiks apkopoti dati par temperatūru daudzās pasaules vietās, okeānu ūdens skābuma līmeņa izmaiņām, enerģētikas sektoru un zemes platību izmantošanu – mežu izciršanu, lauksaimniecības zemju ierīkošanu –, arī planētas iedzīvotāju pieaugumu u.c. Tāpat, lai "cietajiem" datiem piešķirtu kontekstu konkrētos planētas vēstures brīžos, "Zemes melnajā kastē" tiks apkopoti arī mediju ziņu virsraksti par tematiem, kas saistīti ar klimata pārmaiņām, kā arī sociālo mediju saturs un amatpersonu uzrunas dažādos samitos, klimata konferencēs.

Šis projekts ir sadarbības rezultāts starp Tasmānijas Universitāti, mārketinga pakalpojumu uzņēmumu "Clemenger BBDO" un mākslinieku apvienību "Glue Society". Objektu plānots sākt būvēt 2022. gada pirmajā pusē. Tas būs aptuveni autobusa izmērā (10 * 4 * 3 metri) un veidots no 7,5 centimetrus bieza tērauda. Gluži kā lidmašīnās "melnās kastes" tiek novietotas astes daļā, kas avāriju gadījumā parasti cieš vismazāk un tādējādi ir labākas izredzes datus saglabāt, arī "Zemes melnās kastes" atrašanās vieta esot izvēlēta kā viena no drošākajām klimata katastrofas gadījumā, lai nākamajām paaudzēm varētu atklāt stāstu par to, kas īsti nogāja greizi, spriež vietne "Live Science". Tasmānijas rietumu piekraste esot gan visai labi pasargāta ciklonu, zemestrīču un citu postošu dabas katastrofu un parādību gadījumā, gan arī šī vieta ir samērā grūti pieejama potenciālajiem ļaundariem, kas varētu objektu mēģināt izdemolēt. Tāpat kā viens no drošības aspektiem ņemta vērā arī Austrālijas ģeopolitiskā stabilitāte.

Foto: Earth's Black Box

"Ideja ir šāda – ja Zeme klimata pārmaiņu rezultātā "avarē", šī neiznīcināmā datu krātuve mūžīgi paliks pieejama tiem, kas nu būs palikuši pāri un no tās varēs mācīties," izdevumam "ABC News Australia" pauda uzņēmuma "Clemenger BBDO" pārstāvis Džims Kērtiss. Projekta vietnē paustais norāda, ka šim objektam nākamajām paaudzēm jānodrošina "objektīva atskaite par notikumiem, kas noveda līdz planētas bojāejai, kā arī jāiedvesmo steidzīga rīcība", lai to nepieļautu.
"Šī "melnā kaste" būs atgādinājums valstu vadītājiem, ka viņu darbības vai tieši bezdarbība tiek dokumentēta," piebilda Kērtiss.

Par to, cik praktiski noderīga šāda informācija būtu klimata pastardienu pārdzīvojušajiem, spriest grūti, taču darbs pie algoritmiem, kas apkopos visu "Zemes melnajā kastē" uzglabājamo informāciju, jau norit pilnā sparā.

Jāatgādina, ka 2021. gada augustā ANO Klimata pārmaiņu starpvaldību padome (IPCC) nāca klajā ar līdz šim izvērstāko ziņojumu par klimata pārmaiņām un to cēloņiem. Viens no būtiskākajiem secinājumiem – tās ir arī mūsu darbības sekas. Zinātniekiem par to vairs nav šaubu. Klimata ekspertu kopienā par to ir vienprātība. Ziņojumā lietots vārds "viennozīmīgi", attiecinot to uz dažādām cilvēces darbības jomām un to rezultātiem. Pilnajā ziņojumā, kuru var lasīt šeit, piemēram, teikts: "Tas ir viennozīmīgi, ka oglekļa dioksīda, metāna un slāpekļa oksīda pieaugums atmosfērā industriālajā laikmetā ir rezultāts cilvēku darbībai un ka cilvēku darbība ir viens no galvenajiem novēroto pārmaiņu virzītājspēkiem gan atmosfērā, gan okeānos, gan kriosfērā un biosfērā."

"Fakts, ka IPCC, kopā 195 dalībvalstis, vienojušās par to, ka cilvēku darbība viennozīmīgi ir klimata pārmaiņu veicinātājs, ir spēcīgākais apgalvojums, ar ko padome jebkad nākusi klajā," 8. augustā preses konferencē uzsvēra IPCC priekšsēdētāja vietniece un ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes padomniece klimata jautājumos Ko Bareta.

Cerams, ka "Zemes melnās kastes" ierakstus nekad nevajadzēs izmantot kādai no tālām nākamajām paaudzēm, lai atskatītos uz cilvēces kļūdām, kuras varēja arī nepieļaut.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!