Foto: NASA

Pirmajā dienā pēc NASA pašgājēja "Perseverance" jeb "Neatlaidība" veiksmīgas nosēdināšanas no Marsa saņēmām tikai zemas izšķirtspējas un caur aizsargvāciņu bildētus kadrus, kas uzņemti ar pašgājēja šķēršļu detektēšanas kamerām. Šobrīd pilnā sparā jau darbojas aparāta mastā izvietotā "Mastcam-Z", un rezultāti ir iespaidīgi. Pirms dienas NASA publiskojusi pirmo jaunā rovera uzņemto 360 grādu panorāmas attēlu, kas sastiķēts no 142 atsevišķiem foto. Titulbildē attēlu pilnvērtīgi apskatīt nevarēsi, tāpēc meklē to zemāk rakstā, kur tas ir aplūkojams pilnībā un arī pietuvināms!

NASA publiskotais .jpeg attēls "sver" vairāk nekā 50 megabaitu, bet .tif formātā vairāk nekā 600 megabaitu, un ir pašlaik detalizētākais ieskats Jezero krātera apkaimē, kurā rovers darbosies.

Attēlu pilnā izmērā vari lejupielādēt un rūpīgi izpētīt katru pleķīti, klikšķinot šeit .jpeg faila lejupielādei, bet šeit .tif faila lejupielādei.

Attēlā tālē redzama gan krātera, kas pirms aptuveni četriem miljardiem gadu bijis pildīts ar šķidru ūdeni, mala. Tāpat redzama klints siena, kas ir senās upes deltas atliekas.

"Mastcam-Z" ir jaudīgs instruments, tāpēc šādus iespaidīgus kadrus no "Perseverance" varam sagaidīt regulāri. Sistēmā ir divas kameras un objektīvi ar maināmu fokusa attālumu. Kameras var izšķirt pat tikai 3-5 milimetrus nelielas detaļas 2-3 metru attālumā no rovera. Pēc darbības principiem un arī uzdevuma šī kamera ir līdzīga "Mastcam", kas uzstādīta uz 2012. gadā nosēdinātā un aizvien aktīvā rovera "Curiosity", taču šī "veterāna" kameras objektīvi nav ar maināmu fokusa attālumu, tāpēc arī nosaukums "Mastcam" bez burta "Z" beigās (Z – zoom).

To, cik detalizēti panorāmas attēlā iemūžināta tuvā apkārtne, apliecina apakšā redzamais attēls, kurā pietuvināts viens akmens.


Ja ir interese par pirmo no "Perseverance" saņemto panorāmas attēlu un tajā redzamo uzzināt vairāk, to varēs izdarīt, skatoties NASA tiešraidi ceturtdienas, 25. februāra, vakarā, NASA oficiālajā tiešraidē "Youtube". Plānotais sākums – pulksten 23 pēc Latvijas laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!