Kā izklausīties gudram, ja taviem uzskatiem nav nekāda pamata un pierādījumu? Turklāt tu zini, ka saskarsies ar kritiku par muļķībām, ko tu izplati?

Pirmais un svarīgākais solis – iekļauj savā pasaules skatījumā cīņu starp labajiem (tevi un taviem sekotājiem) un ļaunajiem ienaidniekiem. Krievija pret ļauno ASV un NATO. Tauta pret ļauno politisko eliti. Sazvērestību teorētiķi pret ļaunajiem ķirzakcilvēkiem. Alternatīvie dziednieki pret ļauno vakcīnu industriju, piemēram: "Kā lai jaunie vecāki pārliecinās, ka infektoloģe, kura cenšas viņiem iestāstīt par nepieciešamību vakcinēt zīdaini, patiesi darbojas pacienta veselības, nevis farmācijas kompāniju interesēs?"

Ja tu nevari kaut ko pierādīt, kaut vai pat to, ka šāda cīņa starp labo un ļauno vispār notiek, tagad tev pa rokai ir vienkāršs skaidrojums. Ja tev kāds prasa pierādījumus, tu vari teikt: "Loģiski, ka man nav pierādījumu un es pat nevaru pierādīt – patiesību un pierādījumus taču apspiež šie ļaunie!"

Pastāv sazvērestība: "Krievijā radītas zāles pret koronavīrusu, bet Latvijas veselības ministre šo svarīgo apstākli ignorē. Acīmredzot tas saistīts ar "deep state" plāniem uzspiest masveida vakcīnu un ignorēt faktiski pieejamās zāles."

Ja mediji tevi ignorē, tas nav tādēļ, ka tu esi margināls ietekmelis ar dīvainu pasaules skatījumu! Tas neizklausās pārāk labi. Tā vietā saki, ka pret tavu patiesību un tevi pastāv sazvērestība! Daudz labāk taču izklausās sensacionālais: "Mediji patiesībā aizstāv ļaunos!" Attēlo sevi kā celmlauzi, kurš cīnās ar vējdzirnavām: "Šo "Panorāmā" nerādīja, bija par spēcīgu varas medijiem."

Kad saskarsies ar kritiku, neuztraucies! Tu jau esi radījis ļaunu bubuli savu sekotāju prātos un vari viņiem teikt, ka visi kritiķi patiesībā tevi kritizē tikai tādēļ, ka aizstāv šo ļauno bubuli. Eksperti, pētnieki, valsts iestādes, ārsti, mediji un gandrīz visi pārējie uz tevi ir speciāli uzēdušies! Ne tādēļ, ka tu stāsti pilnīgas stulbības un visi ir šokā. Tādēļ, ka viņi aizstāv ļaunos un mēģina ierobežot tavu vārda brīvību: "Plānotā pandēmija. Šo video cenzē visās platformās."

Rakstā izmantotie "antivaxxxeru", ezotēriska sapņu pārdevēja, caurkrituša populista politiķa un sazvērestību meklētāja citāti izklausās ļoti līdzīgi, vai ne? It kā izklausās gudri, bet grandioziem apgalvojumiem nepieciešami grandiozi pierādījumi. Bez tiem šie ir vienkārši retorikas paņēmieni, kā izklausīties pārliecinoši, kuļot tukšus salmus.

Dezinformācija, šādi un līdzīgi manipulācijas paņēmieni mums ir visapkārt. Tādēļ mēs – "SkeptiCafe" – ar Fridriha Eberta fonda atbalstu izveidojām tiešsaistes lekciju un vebināru sēriju, kas tagad pieejama gan "Delfi", gan "SkeptiCafe" kanālā "YouTube".

Pārējie lekciju cikla raksti un vebināri skatāmi šeit:

Kādēļ cilvēki tic sazvērestībām?

Muļķību detektors: kā pamanīt, ka kāds runā muļķības?

Dezinformācija: cīņa par tavu sirdi un prātu

Kā pašizolēties no online draudiem?

Medijpratība: Kļūsti par digitālo izmeklētāju

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!