Foto: LU fotoarhīvs
Ja esi skolēns ar interesi par inženierzinātnēm vai pazīsti tādu, lūk, te lieliska iespēja pierādīt zināšanas aizraujošā izaicinājumā. Līdz 19. aprīlim iespējams pieteikties Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) rīkotajam konkursam "Saules Kauss 2021", kurā jākonstruē ar saules enerģiju darbināmi transportlīdzekļi.

Konkursā var piedalīties 5.-12. klašu skolēni. Komandām no institūta sagādātajiem materiāliem jāizgatavo automašīnas, laivas vai lidmašīnas modelītis, kuri darbojas, izmantojot tikai alternatīvo enerģijas resursu – saules gaismu.

Ja apstākļi ļaus, 22. maijā LU CFI teritorijā, Rīgā, Ķengaraga ielā 8, norisināsies noslēguma pasākums, kura laikā notiks komandu izveidoto modelīšu sacensības un uzaicināto viesu lekcijas par aktuālām tēmām atjaunojamo energoresursu jomā. Konkursa uzvarētāji, kā jau katru gadu, tiks apbalvoti.

Savukārt, ja valstī tobrīd spēkā esošie ierobežojumi būs tādi, ka konkursa noslēgumu klātienē rīkot nevarēs, tiks meklēts cits sacensību norises veids, par kuru organizatori komandas savlaicīgi informēs.

Ja esi skolēns un vēlies izmēģināt spēkus, klikšķini šeit. Vietnē atradīsi visu nepieciešamo, kas jāzina – gan konkursa nolikumu, gan pieteikšanās anketu.

"Saules kauss" tiek īstenots ar mērķi aicināt degsmes pilnos jauniešus domāt, radoši darboties un diskutēt par zinātni un tās nozīmi nākotnes izaicinājumu risināšanā. Konkurss pirms 13 gadiem aizsākās, lai jauniešiem parādītu, ka zinātnē ir daudz aizraujoša, ka tā rod risinājumus enerģētikas un vides problēmām un katrs pētījums var dot ieguldījumu lielam atklājumam nākotnē. Laikā, kad konkurss aizsākās, alternatīvo enerģijas avotu tēma nebija tik ļoti populāra, tāpēc kopā ar jauniešiem tika veicināta tās nozīmība un izpratne. Konkursa organizatoru komandai prieks, ka daudzi jaunieši pēc dalības "Saules kausā" uzsāka studijas inženierzinātnēs, apliecinot to, ka šāda veida aktivitātes ir viens no veidiem, kā uzrunāt un iesaistīt jauniešu auditoriju zinātniskajās aktivitātēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!