Foto: Publicitātes attēli

Mudinot izglītošanās procesu padarīt putniem bagātu, Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina skolēnus iesaistīties izglītības programmā "Putni un mēs". Tā ir iespēja mācību gada garumā līdzdarboties ikmēneša tematiskās aktivitātēs, jaunatklāt un pētīt putnu dzīvi zinātniski pētnieciskos darbos ornitoloģijā vai pieteikties praksēm pie īsteniem putnu pazinējiem dažādās Latvijas vietās.

Lai piedalītos ikmēneša aktivitātē "Putna stunda", individuāli vai grupā jāizvēlas viena Latvijā ligzdojoša putnu suga, ko ir vēlme iepazīt visa mācību gada garumā (no 2019. gada oktobra līdz 2020. gada aprīlim). Katru mēnesi jāizpilda tematisks uzdevums, kura rezultātā jādalās ar citiem brīvi izvēlētā formā, piemēram, vides instalācijā, sienas avīzē, video reportāžā, sociālo tīklu ierakstā ar tēmturi #PutnaStunda vai citā veidā. Oktobrī ir jāizvēlas putnu suga un jāsagatavo viss iespējamais par šīs sugas izskatu un atšķiršanu no līdzīgām sugām. Kad darbs veikts un izpētes rezultāti ir pavēstīti citiem, jāziņo Latvijas Ornitoloģijas biedrībai, rakstot brīvā formā par paveikto uz e-pastu putni@lob.lv.

Katra mēneša sākumā tiks izziņots nākamais uzdevums. Noslēdzoties uzdevumu ciklam, aktīvākie pētnieki iegūs iespēju doties ekskursijā dabā kopā ar īstenu putnu pazinēju vai arī varēs izmantot iespēju satikt Latvijas Ornitoloģijas biedrības pārstāvi klātienē savā skolā ar šī putnu pazinēja īstenotu "Putna stundu" skolai vai klasei.

Papildus aktivitātei "Putna stunda" Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina pētīt putnu dzīvi un ir atvērta konsultāciju sniegšanai skolēnu zinātniski pētniecisko darbu izstrādē par ornitoloģijas tēmām, kā arī piedāvā izmantot praktisku, informatīvu materiālu par pētniecisko darbu izstrādi ornitoloģijas jomā. Jauniešiem vecumā no 12 gadiem ar pamata priekšzināšanām ornitoloģijā līdz pat nākamā gada sākumam ir iespēja pieteikties arī praksei pie ornitologiem un putnu pazinējiem dažādās Latvijas vietās.

Savukārt nākamā gada sākumā tiks izsludināts tradicionālais gada putna zīmējumu konkurss, kā arī būs iespēja iesaistīties iniciatīvas "Dzīvais pavasaris" ("Spring Alive") aktivitātēs un līdzdarboties gājputnu vērošanas un reģistrēšanas akcijā pavasara migrācijas laikā.

Drīzumā būs pieejamas arī nodarbības pirmsskolas vecuma putnotājiem (no 3 līdz 6 gadiem) ar mērķi praktiskā, izglītojoši iesaistošā rotaļu veidā izglītot pirmsskolas vecuma bērnus par putniem un putnu un cilvēku attiecībām.

Plašāka informācija par Latvijas Ornitoloģijas biedrības izglītības programmu "Putni un mēs" pieejama, rakstot uz e-pastu putni@lob.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!