Foto: EPA/Scanpix/LETA

Svētdien, 2. augustā, pirmo reizi 45 gadu laikā ASV astronauti mājās atgriezās kapsulā, kas piezemējās ūdenī. Iepriekš tas notika "Apollo-Sojuz" eksperimentālajā misijā 1975. gadā. Šī veiksmīgā nosēšanās, mājās droši nogādājot NASA astronautus Duglasu Hērliju un Robertu Benkenu, iezīmē jaunu ēru cilvēku transportēšanā ārpus Zemes – komerciālo lidojumu ēru. Taču privātās kompānijas "SpaceX" un NASA izmēģinājuma misija "Demo-2" noslēdzās ne gluži tā, kā tika plānots.

Satraukumam par astronautu drošību nav pamata – abi ir sveiki un veseli, un var uzskatīt, ka "SpaceX" kapsula "Dragon" eksāmenu veiksmīgi ir nokārtojusi. Nākamais lidojums gaidāms jau septembrī, kad uz SKS dosies jau četri astronauti.

Kapsulas piezemēšanās pēc ugunīgā ceļa cauri Zemes atmosfērai, kur temperatūra ap kapsulu vienu brīdi sasniedza pat 1900 grādus pēc Celsija, noritēja pēc plāna, tai piezemējoties pulksten 18.48 pēc Latvijas laika.

ASV Krasta apsardze nosēšanās zonu atbrīvoja, lai process noritētu bez aizķeršanās. Kolīdz tika apstiprināta piezemēšanās, 30 minūšu laikā kapsula jau atradās uz "SpaceX" kuģa "Go Navigator" klāja, taču – "SpaceX" darbinieki nebija vienīgie, kas ieradās nosēšanās vietā.

Drīz pēc tam visriņķī ap kapsulu jau bija sapulcējušies no visām malām sabraukuši atpūtnieki un ziņkārīgie savos privātajos peldlīdzekļos, acīmredzami vēlēdamies būt liecinieki aizraujošās misijas noslēguma fāzei.

"Tas nebija kas tāds, ko mēs paredzējām," atzina NASA vadītājs Džims Braidenstīns, klāstot, ka laivas vienkārši ņēma un saradās no malu malām. Braidenstīns neslēpa, ka šī ir kļūda, kādu dažādu apsvērumu dēļ nevajadzētu pieļaut, tāpēc NASA "pavisam noteikti lūkos, kā nākotnē to labot".

"SpaceX" apkalpes ātrgaitas kuteros mēģināja izkliedēt ap kapsulu sapulcējušos ziņkārīgos, bet tāpat brīdī, kad "Go Navigator" izcēla kapsulu no ūdens, turpat tuvumā procesu vēroja virkne cilvēku no savām laivām un kuteriem.

"Mācība ir tāda, ka nākotnē mums droši vien vajadzēs daudz lielāku Krasta apsardzes atbalstu, varbūt arī lielākus resursus (cilvēkresursus un tehniskas vienības) no "SpaceX" un NASA puses, atzina "SpaceX" prezidente Gvinne Šotvela. "Šī misija bija paraugdemonstrējums. Tas ir brīdis mācīties, tāpēc nākamreiz mēs noteikti būsim labāk sagatavojušies," piebilda privātās kosmosa izpētes kompānijas prezidente.

Kapsulai, kurai dots nosaukums "Endeavour" (šāds nosaukums bija arī vienam no NASA šatliem, kuru ekspluatācija noslēdzās 2011. gadā) nu tiks veikta virkne testu "SpaceX" bāzē Floridā, lai iegūtu pilnīgu priekšstatu par tās veiktspēju gan starta laikā, gan ceļā uz SKS, gan atgriežoties uz Zemes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!