Foto: Arhīva foto

Sporta zāles ģērbtuvē gatavojos treniņam, kad nejauši uzķēru trīs netālu esošo pusaudžu sarunu. Pēc vecuma – vidusskolēni. Parasti pārāk nepievēršu uzmanību sarunām apkārt, ja vien neizskan kāds interesējošs atslēgvārds. Šoreiz tas bija "ChatGPT". Jaunieši plānoja, kā to izmantot, lai uzrakstītu referātu par filmu, kuru nav redzējuši. Lūk, vien dažu mēnešu laikā tas ir kļuvis par rīku, ko izmanto esejām, runām, pētnieciskajiem darbiem un arī izklaidei. Taču čatbotu vēsture ir daudz senāka par dažiem mēnešiem vai gadiem – pirmie salīdzinoši veiksmīgie tika radīti pirms vairāk nekā pusgadsimta. Piemēram, psihoterapeite "Elīza" no 60. gadu vidus.

Ideja radās līdz ar datoriem

Šobrīd tu vari palūgt "Alexa", "Siri", "Bixby", "Google Assistant" vai citiem viedpalīgiem sastādīt iepirkumu sarakstu un atgādināt par gaidāmo vizīti pie ārsta. Un vari arī vienkārši patērzēt, ja kļūst garlaicīgi, virtuvē gatavojot vakariņas.

Taču sarunu biedrs–mašīna nav nekas jauns, cilvēku fantāzijās šis koncepts ir senāks par simts gadiem. Te vietā pieminēt čehu autoru Karelu Čapeku un 1920. gadā tapušo zinātniskās fantastikas lugu "R.U.R."jeb "Rusela universālie roboti" – tieši šo lugu min kā izcelsmi šobrīd pilnīgi ikdienišķajam vārdam "robots". Par mašīnām, kas reizēm uzvedas gluži kā cilvēki, literatūrā spriests arī daudz senāk, piemēram, Ernsta Teodora Amadeja Hofmaņa radītā mehāniskā lelle Olimpija.

Tjūringa tests joprojām ciets rieksts

Taču mūsdienīga izpratne par mašīnām, kas spētu sazināties gluži kā cilvēki, radās līdz ar pirmajiem elektroniskajiem skaitļotājiem. Viens no aizvadītā gadsimta datorzinātnes pionieriem – Alans Tjūrings – 50. gados aizsāka diskusiju par datoru spējām, kuras mūsdienās liekam zem jumta termina "mākslīgais intelekts". 1950. gadā viņš publicēja darbu, ko citē aizvien, un tostarp centās atspēkot izcilās 19. gadsimta matemātiķes Adas Lavleisas pārliecību, ka mašīnas pašas nespēj radīt neko inovatīvu (tātad arī nespēj ģenerēt ticamu, oriģinālu tekstu). Tjūringa vārdā nosaukts arī tests, kas kalpo kā latiņa mākslīgā intelekta iespējotu valodas modeļu ticamībai. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!