Foto: Shutterstock

Starpdisciplināra studentu komanda sadarbībā ar informācijas tehnoloģiju kompāniju "Accenture" un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes zinātniekiem izstrādās virtuālo dvīni.

Virtuālais jeb digitālais dvīnis ir reāla produkta vai pakalpojuma virtuāla reprezentācija, kas ne tikai identiski ataino fizisko objektu vai norisi, bet, pateicoties lietu interneta (IoT) sensoriem, iegūst nepārtrauktus reāllaika datus no sava fiziskā dvīņa. Šī unikālā identiskā atbilstība reālajam objektam un reāllaika norisēm ļauj virtuāli monitorēt objektu, savukārt mašīnmācīšanās tehnoloģijas un prognozēšanas modeļi ļauj modelēt notiekošo vairākus soļus uz priekšu, tādējādi palīdzot uzlabot iekārtu un citu objektu darbību, kā arī mazinot iekārtu vai procesu kļūdas nākotnē.

Virtuālais dvīnis tiks izstrādāts RTU programmā "Vertikāli integrēts projekts" (VIP). Programmas mērķis ir dot iespēju studentiem no dažādām studiju programmām un līmeņiem sadarboties ilgtermiņa pētniecības projektā, vienlaikus stiprinot un paplašinot mācībspēku zinātnisko darbību. Studentu komandas ir starpdisciplināras un vertikāli integrētas – studējošie pārstāv dažādus studiju līmeņus, sākot no bakalaura studijām līdz pat doktorantūrai. Komandas vāc un apstrādā datus, attīsta prototipus, to darbu uzrauga RTU mācībspēki, savukārt kvalitātes kontroli un palīdzību projektēšanā un prototipa izgatavošanā nodrošina RTU Dizaina fabrika. Studentu un mācībspēku sadarbībā top prototipi un idejas risinājumiem bioenerģijas, notekūdeņu attīrīšanas, zemas enerģijas patēriņa ēku, kosmosa, sensora tehnoloģiju un robotikas jomās.

Sadarbībā ar "Accenture" pirmo reizi VIP komandas darbu definēs un uzraudzīs uzņēmums.

"Šobrīd inovāciju izveidē lielu lomu spēlē partnerattiecības ar citiem ekosistēmas dalībniekiem. Uzņēmumiem ir jāsadarbojas ar akadēmisko sektoru un zinātniekiem, lai radītu jaunus produktus un iespējas. "Accenture" ir ļoti svarīga partnerība ar Latvijas augstskolām, jo izglītība vienmēr ir bijusi uzņēmuma gēnos. Uzņēmums augstu novērtē līdzšinējo abu pušu sadarbību, un šajā projektā no savas puses sniegs ieskatu biznesa tendencēs un attīstības virzienos, kas ir svarīgi elementi jaunu produktu un inovāciju izstrādē, lai tos pielāgotu uzņēmējdarbības prasībām," skaidro "Accenture" inovāciju vadītājs Latvijā Kristaps Banga.

VIP komandas vadītājs būs viens no Baltijas vadošajiem mākslīgā intelekta ekspertiem, "Accenture" datu un mākslīgā intelekta daļas vadītājs Staņislavs Hiļčuks. Viņš sadarbosies ar RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes dekānu Jurģi Poriņu un Telekomunikāciju institūta vadošo pētnieku Andi Supi. Pētnieciskajā projektā komanda izmantos RTU "Siemens" kontrolieru laboratorijā pieejamās iekārtas un programmatūru, kā arī RTU fakultāšu materiāltehnisko bāzi.

VIP ir viena no vērienīgās programmas "Studentu inovāciju granti" (SIG) aktivitātēm. SIG ir projekts, ko RTU īsteno kopš 2019. gada, lai attīstītu studentos inovatīvo domāšanu, jaunradi un uzņēmējspējas. Piedaloties VIP, studējošie var saņemt 200 līdz 228 eiro lielu ikmēneša stipendiju, bet mācībspēki – izmantot komandu darba rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!