Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pēc gada beidzot izdevies noteikt, kurā no Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) moduļiem atrodas "izvairīgā" sūce, par kuru pirmo reizi aizdomas parādījās jau pērn septembrī.

SKS visu laiku zaudē zināmu daudzumu gaisa, taču tas notiek vienmērīgi, prognozējami, un šis zudums tiek kompensēts, ievadot SKS atpakaļ nepieciešamo apjomu slāpekļa/skābekļa no speciāli šim nolūkam paredzētām tvertnēm. Taču 2019. gada septembrī inženieri fiksēja, ka gaisa zuduma temps ir pieaudzis. Izmaiņas nebija pārāk būtiskas līdz šai vasarai, kad atkal tika konstatēts – gaiss no SKS sācis izplūst vēl ātrāk. Bija jārīkojas, tāpēc augustā SKS apkalpes locekļi sāka "medīt" sūci.

Tas notiek tā – cits pēc cita tiek hermētiski noslēgti SKS moduļi, tad tiek likts lietā ultraskaņas detektors, kas spēj uztvert cilvēka ausij nesaklausāmu skaņu, ko izraisītu gaisa izplūšana caur nelielu caurumiņu vai plaisu.

Augustā astronauti šos četras dienas ilgušos testus veica, paši uzturoties Krievijas puses "Zvezda" modulī. Tas ir galvenais Krievijas modulis, kas nodrošina pusi stacijas ar elektroenerģiju, skābekli (arī atbrīvojas no astronautu izelpotā oglekļa dioksīda), gādā par dzeramo ūdeni. Tajā ir arī Krievijas kosmonautu guļvietas, ēdamtelpa, labierīcības.

Taču augustā veiktie testi liecināja, ka nevienā no pārbaudītajiem moduļiem sūces nav. Ar izslēgšanas metodi nācās secināt – sūce ir vai nu pašā "Zvezda" modulī, kur tobrīd atradās apkalpe, vai vēl vienā nepārbaudītajā modulī – "Poisk" – ko izmanto gan kosmosa kuģu savienošanai ar SKS, gan kā zonu, kur apkalpe sagatavojas iziešanai atklātā kosmosā.

Pirmdien, 28. septembrī, NASA lidojumu kontroles speciālisti brīdināja SKS apkalpi – NASA astronautu Krisu Kasidiju, kā arī Krievijas kosmonaudus Anatoliju Ivaņišinu un Ivanu Vagneru –, ka gaisa noplūde turpina pieņemties spēkā, tāpēc sūce jāatrod pēc iespējas ātrāk. Nu jau bija zināms, ka jāmeklē vai nu "Zvezda" vai "Poisk" modulī. Sākotnēji gan NASA, gan "Roscosmos" vilcinājās noslēgt "Zvezda" moduli, jo tas ir modulis, caur kuru ārkārtas situācijas gadījumā jāevakuējas uz "Soyuz" kapsulu, kas šobrīd ir vienīgā iespēja astronautiem pamest SKS. Nākamā "SpaceX" kapsula uz SKS dosies oktobra beigās vai novembra sākumā.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tomēr citas iespējas nebija – jāpārbauda arī divi atlikušie moduļi. Liekot lietā jau minēto ultraskaņas detektoru, noteikts, ka gaisa noplūde notiek "Zvezda" moduļa "darbistabā" – nodalījumā, kur apkalpe strādā un uzturas.

Pagaidām gan nav noteikta precīza noplūdes vieta modulī, bet pie tā šobrīd cītīgi tiek strādāts, otrdien bloga ierakstā vēstīja NASA. Jāpiebilst, ka sūce šobrīd nerada nenovēršamus draudus apkalpei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!