Sveikti tie Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studenti, kuri šogad saņems profesora Ivara Strautmaņa prēmiju un latviešu izcelsmes būvinženiera Gunta Boles balvu.

Par profesora Ivara Strautmaņa Latvijas reģionālās arhitektūras prēmijas laureāti kļuvusi Arhitektūras fakultātes diplomande Elza Taube, savukārt Boles balvu saņem Būvniecības inženierzinātņu fakultātes studente Marta Amoliņa, kā arī Arhitektūras fakultātes diplomands Raivis Jānis Mucenieks.

Strautmaņa prēmijas laureātes Taubes nule kā aizstāvētais diplomprojekts "Neērtā mantojuma reģenerācija: Iniciatīvas centrs Brasā", kuru vadīja Arhitektūras projektēšanas katedras profesore Sandra Treija, lieliski sasaucas ar stipendijas mērķi, jo autore pievērsusies arhitektūras vērtību saglabāšanai un vienlaikus arī rosinājusi jaunu vērtību iedibināšanu. Taube aktīvi piedalījusies arī studentu zinātniskās pētniecības darbā.

Savukārt Būvniecības inženierzinātņu fakultātes (BIF) studente Amoliņa un Arhitektūras fakultātes (AF) diplomands Mucenieks par Boles balvas laureātiem kļuvuši šīs balvas pasniegšanas 28. reizē, kas paliks arī pēdējā reize, kad BIF un AF studenti saņem šo balvu. 28 gadu laikā šo balvu ir ieguvuši 56 AF un BIF studenti.

Visi laureāti pauda pateicību mecenātiem un saviem mācībspēkiem, kuri nesavtīgi dalījušies zināšanās, pieredzē un palīdzējuši viņiem izaugsmē. Laureāti apņēmās ar savu profesionālo darbību nākotnē censties attaisnot uz viņiem liktās cerības.

Gadskārtējā latviešu izcelsmes būvinženiera, RTU Goda doktora un Triju Zvaigžņu ordeņa Zelta goda zīmes kavaliera Gunta Boles (1934–2018) iedibinātās balvas un profesora Ivara Strautmaņa (1932–2017) Latvijas reģionālās arhitektūras prēmijas pasniegšana RTU Arhitektūras fakultātes un Būvniecības inženierzinātņu fakultātes labākajiem studentiem notika 19. decembrī.

Boles balva tika piešķirta reizi gadā, izvērtējot pretendentu sekmes, profesionālo aktivitāti ārpus studiju programmas apguves un izstrādāto studiju darbu profesionālo kvalitāti. Lēmumu par balvas piešķiršanu pieņem žūrija, kuras sastāvā ir abu fakultāšu mācībspēki, profesionālo savienību pārstāvji un balvas fonda izpilddirektors, arhitekts Juris Skalbergs.

Profesora Strautmaņa Latvijas reģionālās arhitektūras prēmija kopš 2013. gada tiek piešķirta reizi gadā vienam Arhitektūras fakultātes diplomandam. Tās mērķis ir veicināt kopējo harmoniju Latvijas pilsētu un lauku vides attīstībā un mudināt topošos arhitektus vairāk domāt par piedāvāto paņēmienu klāstu gan plānojumu, gan arhitektūras formālo risinājumu veidošanā Latvijas pilsētu un lauku vides attīstībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!