Foto: NASA

Pirms pāris dienām NASA astronomi publiskojuši attēlu svētku noskaņās – Piena ceļa centrālajā apgabalā, kur ir vislielākais skaits molekulāro mākoņu mūsu galaktikā, nobildējuši veidojumu, kas pēc izskata atgādina pasaulē vienu no labāk zināmajiem Ziemassvētku saldumiem, proti, konfekšu spieķīti.

Molekulārie mākoņi ir milzu apgabali, kas ir samērā vēsi un kuros ir tik daudz izejmateriāla – putekļu un gāzu – lai izveidotu miljoniem mūsu Saules izmēra zvaigžņu, skaidro NASA.

Viena šāda mākoņa centrā izšķirams veidojums atgādina Ziemassvētku našķi. Veidojums ir absolūti gigantisks un stiepjas 190 gaismas gadu garumā. Viens gaismas gads ir aptuveni 9,46 * 10 divpadsmitajā pakāpē jeb 9,46 triljoni kilometru. No Zemes līdz Saulei ir aptuveni 147,15 miljoni kilometru, un šo attālumu gaisma veic astoņās minūtēs un 20 sekundēs.

Veidojums sastāv no gariem, tieviem jonizētas gāzes "pavedieniem", kas izstaro arī radioviļņus, paziņojumā presei skaidro NASA.

Šie novērojumi varētu palīdzēt astronomiem papildināt jau esošās zināšanas par procesiem, kādu rezultātā mūsu galaktika veido zvaigznes.

Aģentūras publiskotais attēls ir kompozīts no datiem, kas iegūti ar vairākām iekārtām – 2012. gada aprīlī un novembrī ar NASA GISMO, kā arī ar Eiropas Kosmosa aģentūras Heršela kosmisko teleskopu Havaju salās, Džeimsa Klerka Maksvela teleskopu un Ļoti lielā antenu režģa (Very Large Array) radioteleskopu Ņūmeksikā, ASV.

Rezultātā par šiem novērojumiem tapa divas atsevišķas publikācijas "The Astrophysical Journal".

NASA skaidro, ka attēlā faktiski ar krāsām "kodēti" dažādi emisiju mehānismi. Zilie un zilganzaļie toņi dominē apgabalos, kur zvaigžņu veidošanās vēl ir pašā sākumstadijā, dzeltenie toņi liecina par jonizētu gāzu klātbūtni, attiecīgi – šie apgabali ir aktīvākās zvaigžņu "fabrikas". Sarkanie un oranžie ir reģioni, kur notiek sinhrotronā izstarošana (elektromagnētiskais starojums, ko emitē lādētas daļiņas, kas kustas pa liektu trajektoriju).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!