Šķiet, ka mūsdienās nav cilvēka, kas nebūtu dzirdējis par detoksa procedūrām. Tas ir vesels pasākumu kopums, kas šķietami palīdz uzlabot veselību, iztīrot organismu no sliktām vielām, kas tajā sakrājušās. Kokteiļi, īpaši uzlādētie ūdeņi, uztura bagātinātāji, plāksteri, pulveri, rituāli – ir pieejams plašs klāsts ar viegli un ērti nopērkamajiem pakalpojumiem, kas īsā laikā sola savest kārtībā visas organisma sistēmas, tajā skaitā izārstēt saslimšanas. Dažreiz detoksa solījumi ir pavisam skaļi – sola, ka varot izārstēt pat vēzi.

"Sliktas vielas ārā – veselību iekšā!" ir detoksa moto, kas šķiet ļoti pareizs un viegli saprotams. Lai neiekristu brīnuma tirgotāju lamatās, rakstu sērijā "Tautas medicīna un vēzis" apskatīsim, vai plaši reklamētais detokss ir īsta procedūra vai reklāmas guru izdomājums. Pieredzē un faktos par šo tēmu dalīsies Klinta Stasjule – veselības aprūpes speciāliste ar maģistra grādu uztura zinātnē, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas anestēzijas, intensīvās un neatliekamās aprūpes māsa, kā arī hemodialīzes un nieru transplantācijas māsa.

Īsts un mārketinga detokss

"Detokss" izklausās nopietni. Šķietamu īstumu tam piešķir fakts, ka šo terminu var atrast medicīnas grāmatās, meklējot informāciju, piemēram, par narkotisko vielu pārdozēšanas novēršanu. Bet vai tas ir tas pats detokss, ko veicam mājās ar sulām?

Uzturzinātnes speciāliste stāsta, ka šis jēdziens tika piesavināts nepamatotas reklāmas mērķiem. "Detoksu reklamē kā iespēju un nepieciešamību attīrīties no toksīniem, kas rodas no it kā sliktās pārtikas, ko ēdam, no sliktā gaisa, ko elpojam, un ķimikālijām, ko uzsūcam caur ādu. Detokss šādā kontekstā tiek saprasts kā badošanās, pastiprināta ūdens un tēju dzeršana, sulu kūres, uztura bagātinātāju lietošana, ķermeņa ietīšana plēvēs un svīšanas veicināšana, kā arī atteikšanās no kafijas un cukura uz konkrētu dienu skaitu. Turpretī medicīnā "toksīni" ir nevis abstrakts jēdziens, bet konkrētas vielas, kas var izraisīt orgānu disfunkciju – dzīvību apdraudošu stāvokli," stāsta Klinta Stasjule, piebilstot, ka, ja ir notikusi saindēšanās ar alkohola surogātiem, paracetamolu vai, ja pastiprinātas imūnās atbildes dēļ organismā rodas pārāk daudz citokīnu, ir konkrētas metodes problēmu novēršanai. Tādas ir, piemēram, asiņu attīrīšanas metodes ar zinātniski pamatotiem speciāliem filtriem. Filtri samazina nelabvēlīgas vielas koncentrāciju asinīs, normalizē asins pH, likvidē "citokīnu vētru" un uzlabo pacienta veselības stāvokli.

Ko nozīmē speciālistes teiktais? Īstu detoksa procedūru veiks tikai un vienīgi ārsts medicīnas iestādē – tad, kad ir apdraudēta pacienta dzīvība. Detoksu, ko var laiski veikt mājās, par detoksu nemaz nedrīkst saukt, un tas ir ne tikai neefektīvs, bet arī bīstams.

Foto: Guillermo Nolasco, Unsplash

Detoksa bīstamība

Cilvēkiem, kas ārstējas no onkoloģiskajām saslimšanām, ir stingri nepieciešams sekot sava ārstējošā ārsta norādēm un konsultēties par ikvienu produktu, ko viņš pēc savas iniciatīvas sāk lietot kā papildterapiju. Brīžiem liekas, ka par ļaunu taču nenāks – padzert sulas, atteikties no cukura un kafijas izklausās visnotaļ nevainīgi.

Taču uzturzinātnes speciāliste atzīst – lai arī daļa no detoksa procedūrām tiešām ir nevainīgas un tikai patukšos maciņu, citas var slēpt sevī lielu bīstamību. "Tās var izraisīt uzturvielu deficītu vai vēl nopietnāk – veicināt organisma saindēšanos, ja lieto zinātniski nepārbaudītus un nereģistrētus uztura bagātinātājus. Veseli orgāni – aknas, nieres, zarnas, plaušas – nepārtraukti attīra organismu paši. Tiem nav vajadzīga palīdzība, ja vien situācija nav pavisam nopietna. Ja orgāni patiesi nespēj tikt galā ar organisma atindēšanas procesu, tad nekāds kokteilis vai tēja vairs nepalīdzēs – jāvēršas ārstniecības iestādē. Tad tiek veikta orgānus atbalstoša terapija – pieslēgta mākslīgā plaušu ventilācija vai izmantota ekstrakorporāla asiņu attīrīšanas metode," brīdina Stasjule.

Vai ar detoksu var izārstēt vēzi?

Taujāta, vai ir kaut maza iespēja, ka mārketinga guru izgudrotais detokss vai līdzēt onkoloģijas slimniekam, uzturzinātnes speciāliste atbild noliedzoši: "Diemžēl pie manis vērsušies cilvēki un jautājuši par šiem produktiem. Neviens konkrēts pārtikas produkts vai uztura bagātinātājs nav paredzēts slimību ārstēšanai.

Diemžēl nav arī tādu zinātniski pierādītu vēzi ārstējošu detoksa recepšu – tas ir neētisks un bezatbildīgs mārketings.
Labākajā gadījumā detoksa programmas veicina augļu un dārzeņu patēriņu, kas ir veselīgi, taču tas sniegs tikai vērtīgas uzturvielas, nevis dziedināšanas brīnumu."

Tāpēc šoreiz apskatītais līdzeklis – daudzveidīgais detokss, kas viltus reklāmā slēpjas zem dažādām procedūrām un paņēmieniem, – nekādā gadījumā nederēs kā vēža ārstēšanas pamata vai papildu terapija. Vēl jo vairāk – šis mārketinga fenomens ir piesavinājies nopietnu medicīnisku manipulāciju nosaukumu, kas šo visu padara ne tikai neefektīvu un bīstamu, bet arī neētisku.

Labākais, ko var izdarīt, redzot detoksa piedāvājumu, kas sola ārstēt vēzi, ir ziņot par to Patērētāju tiesību aizsardzības centram, Veselības inspekcijai vai Pārtikas un veterinārajam dienestam.

--

Nodibinājuma "O Fonds" misija ir mazināt vēža postošo ietekmi Latvijas sabiedrībā. Fonds ir dibināts 2005. gada 22. aprīlī, un kopš 2017. gada uzsāka aktīvu sadarbību ar pieredzējušiem jomas speciālistiem diagnostikas, zinātnes, ārstniecības un paliatīvās aprūpes jomā. Vairāk informācijas par pašu nodibinājumu – fonda tīmekļa vietnē.

Raksts tapis ar Rīgas Domes Labklājības departamenta līdzfinansējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!