Foto: AP/Scanpix/LETA

Nevalstiskās organizācijas "Riga TechGirls" organizētajā hakatonā "Sievietes. Miers. Drošība." izstrādātas vairākas idejas kā tehnoloģijas var palīdzēt uzturēt un veicināt mieru un drošību pasaulē, tai skaitā arī Ukrainā. Vairāku komandu konkurencē tika izvērtētas trīs labākās idejas, kas izmanto lietotņu un virtuālās realitātes tehnoloģiju iespējas.

Galveno "Riga TechGirls" hakatona balvu saņēma komanda "Women on Duty", kas strādāja pie lietotnes "One circle" izveides. Tās mērķis ir nodrošināt pieeju uzticamam personu lokam, kas var palīdzēt krīzes situācijās. Otro vietu ieguva komanda "EmoLingua", kas izstrādāja starpplatformu pakalpojumu ukraiņu bēgļu bērniem, lai jaunajā mītnes zemē – Latvijā – apgūtu emocijas un attīstītu valodas prasmes. Trešo vietu ieguva komanda "DangerZone", kas strādāja pie tīmekļa lietotnes, kas ar papildināto realitāti palīdzētu atklāt bīstamas vietas ainavā un ļautu cilvēkiem labāk orientēties un pārvietoties bīstamās zonās.

Pirmā vieta – "Women on Duty"

Komanda centās risināt ļoti specifisku problēmu – daudzām sievietēm globālo krīžu vai kara laikā ir jāturpina pildīt dienesta pienākumi, viņas nevar atstāt savu valsti, tāpēc ir nepieciešams spēcīgs atbalsts un kāds, kurš varētu parūpēties par viņu mīļajiem.

Komanda izveidoja lietotni "One circle", kas palīdz izveidot ne tikai savu uzticamo personu loku, kas varētu sniegt atbalstu, bet arī dod iespēju lūgt visām kopienām steidzamu palīdzību. Hakatona laikā komanda izstrādāja produkta nosaukumu, vizuālo identitāti/logotipu, maketu un prototipu un apstiprināja to vairāku interviju laikā.

Otrā vieta – "EmoLingua"

Komandas mērķis bija izstrādāt starpplatformu pakalpojumu ukraiņu bēgļu bērniem, kurā viņi kopā ar vienaudžiem savā jaunajā mītnes zemē Latvijā var apgūt emociju izpaušanu un pilnveidot valodas prasmes.

Hakatona laikā komanda uzbūvēja papīra un dizaina prototipus savai lietotnei un veica izmēģinājumus ar diviem piecus un astoņus gadus veciem bērniem, kā arī ar diviem ukraiņu psihoterapeitiem. Papildus tam komanda veica arī aptauju, lai noskaidrotu izplatītākās intereses un vaļaspriekus bērniem vecumā no četriem līdz 10 gadiem, kā arī vecāku un bērnu gaidas par iespējām, kurām šai lietotnei vajadzētu būt.

Trešā vieta – "DangerZone"

Komanda centās atrisināt ļoti specifisku problēmu – navigācija potenciāli bīstamā un nezināmā vidē var būt ārkārtīgi sarežģīta stresa situācijās, piemēram, tagad daudzās Ukrainas pilsētās evakuācijas laikā. Risinājums ietvēra paplašinātās realitātes tehnoloģijas, kas ļautu bīstamās zonas redzēt apkārtnē, skenējot laukumu ar telefona kameru. Apkārtējās ainavās peldošie marķieri ļoti skaidri iezīmētu virzienu un attālumu līdz bīstamajām zonām, ļaujot cilvēkiem izvērtēt situāciju un pamanīt riskus jau pa gabalu.

Apgabalus/objektus, piemēram, mīnu laukus, bombardēšanas zonas, militāristu ieņemtas vietas, iznīcinātus tiltus, evakuācijas punktus varētu padarīt redzamus civiliedzīvotājiem, lai labāk atvieglotu navigāciju uz drošām zonām caur potenciāli bīstamu vidi. Šim risinājumam redz potenciālu ne tikai karadarbības laikā – tas varētu atvieglot palīdzības pasākumus pēc zemestrīcēm, plūdiem, meža ugunsgrēkiem un citām dabas vai cilvēka izraisītām katastrofām.

Lai veiksmīgi virzītos uz drošām zonām, cilvēkiem ir svarīgi apzināties briesmas un apzināties to atrašanās vietu savā apkārtnē. Kartes (piemēram, "Waze" lietotne) šajā ziņā palīdz, taču krīzes situācijā tās var būt grūti uztveramas cilvēkiem, kuri nav pieraduši ar šādām lietotnēm strādāt ikdienā.

Hakatonā pirmo vietu ieguvusī komanda saņēma 1200 eiro balvu, otrā labākā ideja saņēma 750 eiro, bet trešā labākā ideja – 500 eiro no "Riga TechGirls". Īpašo balvu – vietu "Wise Guys" jaunuzņēmumu bezkapitāla tiešsaistes pirmsakseleratora programmā – saņēma "Women On Duty", "EmoLingua" un "UniSER". Divas stipendijas datu analīzes kursam saņēma "Kopienas Skapis", bet biļetes uz "Riga Comm" un balvas no "Riga TechGirls" saņēma "DangerZone", "Kopienas Skapis", "Stay Safe" un "Doc Free". Komandas "WomenUp!" un "HelpUA" saņēma biļetes uz "TechChill".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!