Foto: EPA/Scanpix/LETA

Zem Pablo Pikaso slavenā darba "Klusā daba" (to vari aplūkot, klikšķinot šeit), kā izrādās, slēpjas vēl viens zīmējums. Tā aprises iezīmējušās, gleznu pētot gan ar rentgenstarojumu, gan uzņemot attēlus infrasarkanajā spektrā, vēsta "Live Science".

Atklājumu veikusi Čikāgas Mākslas institūta pētnieku komanda. Interesi papētīt gleznu tuvāk veicināja tās krāsu slāņu sarežģītā struktūra, kā rezultātā dažviet glezna pat izskatās nedaudz "saburzīta". Liekot lietā mūsdienu tehnoloģijas, pētniekiem par pārsteigumu zem redzamajiem slāņiem atklāts vēl viens attēls (apakšā) – tajā redzama krūka, krūze un taisnstūra formas objekts, iespējams, avīze, pētnieku komanda par atklājumiem stāsta publikācijā izdevumā "SN Applied Sciences".

Uzreiz gan jāsaka, ka Pikaso gadījumā nav nekas neparasts, ka gleznotājs zīmējis pa virsu citām gleznām, taču parasti viņš vecās gleznas elementus iekļāvis jaunajā darbā, gleznojot tieši pa virsu. Šoreiz stāsts ir pavisam cits – Pikaso veco gleznojumu aizklājis ar biezu baltas krāsas slāni, pirms ķēries klāt jaunā darba radīšanai.

Tādējādi ar "neapbruņotu aci" neviens elements no vecā gleznojuma nav saskatāms, turpretī Pikaso daudz ierastākajā praksē gleznot tieši pa virsu iepriekš tapušam zīmējumam, tā elementi redzami ietekmē jaunradītā darba aprises.

Pētnieki rakstā gan nespekulē, kāpēc tieši šajā gadījumā meistars izvēlējies veco darbu apslēpt pilnībā, pirms 1922. gadā ķēries pie šobrīd slavenās "Klusās dabas" (attēlā apakšā) radīšanas. Pētnieki ir pārliecināti, ka arī zem redzamā darba apslēptais ir Pikaso, jo līdzīgas kompozīcijas glezna šobrīd aplūkojama Gēteborgas Mākslas muzejā Zviedrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!