Lūkojot vairāk iesaistīt sabiedrību kosmosa izziņā, Starptautiskā Astronomijas savienība (IAU) aicina dot vārdus divdesmit zvaigznēm un ap tām riņķojošām citplanētām. Arī Latvijas iedzīvotājiem nu ir iespēja dot vārdu kādi planētai, ko astronomi pētīs ar Džeimsa Veba kosmisko teleskopu. Taču tas nebūs vienkārši – jāievēro virkne IAU nosacījumu, turklāt sagaidāma sīva konkurence.

Viens no līdz šim spēcīgākā kosmiskā teleskopa uzdevumiem ir pētīt arī ārpus Saules sistēmas esošu planētu atmosfēru, lūkot noskaidrot tās ķīmisko sastāvu un citus parametrus centienos atrast kādu dzīvības eksistencei potenciāli piemērotu pasauli. Tā kā astronomu novēroto objektu nosaukumi bieži mēdz būt visnotaļ samudžināti (jā, mēs skatāmies uz jums, planētas OGLE-2019-BLG-1470LABc un KMT-2021-BLG-1689Lb), nekait arī "lipīgāki" un vieglāk uztverami nosaukumi. Tas gan nemainīs zinātniskos nosaukumus, taču IAU dod iespēju ikvienam astronomijas entuziastam apliecināt savu radošumu gluži kosmiskos mērogos konkursā "NameExoWorlds 2022".

Jāatgādina, ka šādas iniciatīvas savienība organizē ik pa laikam, un kopš 2019. gada pavisam oficiāli vienu zvaigznes un planētas pāri sauc arī Liesma un Staburags. Ja gribi, lai tevis izvēlētu vārdu nes kāda daudzus tūkstošus gaismas gadu attālumā esoša planēta, lasi zemāk, kas jādara.

Vispirms – šis nav individuāls konkurss. Mērķis ir veidot kopienu, tāpēc IAU mudina dibināt komandu, kuras sastāvā ir gan skolēni vai studenti un pasniedzēji, gan astronomijas entuziasti un astronomijas amatieri, gan arī kāds profesionāls astronoms. Komandā var būt dažādu valstu pilsoņi, taču tomēr būs jāizvēlas kāda valsts, kuru komanda pārstāvēs. Dalībnieku skaits vienā komandā nav ierobežots.

Tad komandai jāizvēlas zvaigznes un planētas pāris no IAU publiskotā saraksta – tas pieejams šeit. Kad nosaukumi izdomāti, komandai jāorganizē publiski izglītojoši pasākumi par šo zvaigzni un citplanētu vai citplanētām vispār, kā arī par komandas izvēlēto nosaukumu un tā pamatojumu. Izglītojoši pasākumi var būt gan zinātnieka lekcija par šo planētu, gan konkurss, gan cita veida aktivitātes vietējā kopienā, kas veicina sabiedrības iesaisti astronomijā.

Tikai tad, kad organizēti šie pasākumi, komanda drīkst iesniegt pieteikumu IAU (pieteikuma anketa atrodama šeit). Katra komanda var iesniegt tikai vienu pieteikumu. Pieteikumā jābūt iekļautai īsai esejai par izvēlēto nosaukumu (līdz 300 vārdiem) un līdz divām minūtēm garam video, kā arī līdz 300 vārdiem garai atskaitei par veiktajiem izglītojošajiem pasākumiem.

Protams, ka ir arī strikti ierobežojumi, kas jāievēro, lai IAU vispār izskatītu piedāvājumus. Diemžēl zvaigzni sava mājdzīvnieka, mīļākās grupas vai sporta komandas vārdā nosaukt nevarēs.
Nedz dzīvu, nedz jau aizsaulē esošu pazīstamu cilvēku vārdi vai šādu nozīmīgu cilvēku vārdā nosaukti objekti vai vietas konkursā nepiedalās. Tāpat nederēs nosaukumi, kas kādam no objektiem jau ir piešķirti, pat ja konkrētās komandas pārstāvētās valsts valodā šis nosaukums ir pavisam citāds no IAU katalogā ierakstītā. Nederēs arī "no gaisa pagrābti" jeb izdomāti vārdi un salikteņi, ja tam nav laba pamatojuma.

Saprotams, ka arī ar autortiesībām aizsargātu zīmolu nosaukumi netiks izskatīti. Tāds pats liktenis gaida nosaukumus, kas saistīti ar politiskiem, militāriem vai reliģiskiem konceptiem un notikumiem. IAU lūkos izvairīties arī no pašslavināšanas – zvaigzni un citplanētu nedrīkst nosaukt ar komandu saistītas organizācijas vārdā. Tāpat nederēs arī akronīmi.

IAU mudina domāt šādās kategorijās – nosaukumi, kam ir ilga kulturāla, ģeogrāfiska vai vēsturiska nozīmība. Īpaši tiek atbalstīti nosaukumi, kas aizgūti no konkrētās valsts pamatiedzīvotāju vēsturiski lietotajām valodām. Šajā gadījumā gan komanda jāvada noteiktās kultūras vai kopienas pārstāvim. Proti, ja zvaigzni gribētu nosaukt no latgaliešu valodas aizgūtā vārdā, tad komandu jāvada latgalietim vai latgalietei. Zvaigznes un planētas nosaukumam jābūt kaut kādā ziņā savstarpēji saistītam. Vai nu runa ir par kādu seno dievību pāri, vai seno vietvārdu pāri, taču komandai jāspēj pamatot saistība.

Pieteikumi jāiesniedz līdz 11. novembrim, bet no 15. novembra līdz 15. decembrim notiks atlase nacionālā līmenī. No katras valsts tiks izvirzīts viens primārais pieteikums, kā arī divi rezerves varianti. Pēc tam izvērtēšanu sāks jau starptautiska komiteja, kas jaunos nosaukumus izvēlēsies laika posmā līdz 2023. gada martam. Uzvarētājus paziņos 2023. gada 20. martā. Te nu ir iespēja vēlreiz ierakstīt zvaigznēs arī kādu ar Latviju saistītu vārdu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!