Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps, kurš iepriekš ne vienu reizi vien kritizēts par to, ka slavē medikamentus ar zinātniski nepierādītu efektivitāti Covid-19 gadījumā, nu atkal preses konferencē paudis dažas, maigi izsakoties, netradicionālas terapijas idejas. Proti, prezidents painteresējās – ja jau dezinfekcijas līdzekļi nonāvē vīrusu, varbūt tos varētu injicēt? Kolumbijas Universitātes profesors Īrvains Redleners izdevumam "The Guardian" atklāja, ka pēc šādiem Trampa paziņojumiem "atkārās žoklis". Kā Tramps līdz šādām idejām nonāca?

Ceturtdien preses konferencē Baltajā namā uzstājās Viljams Braiens, ASV Tēvzemes drošības departamenta Zinātnes un tehnoloģiju pārvaldes priekšnieks, klāstīja departamenta pētījumos atklāto par iespējām nonāvēt Covid-19 izraisītāju – vīrusu SARS-CoV-2.

Prezentācijā, īsti nekomentējot pētījumā izmantotās metodes, Braiens skaidroja, ka "vissatriecošākais novērojums līdz šim ir saules gaismas iedarbība, kas, kā rādās, nonāvē vīrusu gan uz virsmām, gan gaisā. Līdzīgu efektu novērojām arī ar mitrumu un temperatūru – paaugstinot vienu vai otru, vai abus kopā, tiek radīta vīrusam nelabvēlīga vide."

Braiens demonstrēja tabulu ar aplēsēm par to, kādā laikā vīrusa koncentrācija siekalu pilienos samazinās uz pusi dažādos apstākļos.

Uz neporainām virsmām pie gaisa mitruma 20% un temperatūras ap 21-23 grādiem tas ir 18 stundas, proti, ja sākumā iedomātā koncentrācija ir 1000 patogēni, tad pēc 18 stundām šādos apstākļos tie būs 500, vēl pēc 18 stundām 250, vēl pēc 18 stundām 125 un tā tālāk. Nemainot temperatūru, bet paaugstinot mitrumu līdz 80%, tas esot jau tikai sešas stundas. Vasarā, proti, vienādojumā ieviešot saules gaismu, tās esot vien divas minūtes uz virsmām pie mitruma 80%, bet pusotra minūte gaisā pie mitruma 20%.

Tāpat Braiens klāstīja jau iepriekš zināmo – dezinfekcijas līdzekļi var nonāvēt vīrusu. Slimību profilakses un kontroles centra vietnē par telpu tīrīšanu un dezinfekciju skaidrots, ka efektīvākie līdzekļi, kurus izmantot virsmu un telpu dezinfekcijai, ir 70% etanola šķīdums un nātrija hipohlorīta šķīdums, kā arī citi dezinfekcijas līdzekļi, kas ir efektīvi pret apvalkotajiem vīrusiem, piemēram, 50% izopropanolu saturoši līdzekļi.

Tam sekoja prezentācijas slaids ar praktiskiem padomiem, tostarp ieteikts vairāk doties ārā (pamatojot šo ieteikumu ar saules labvēlīgo ietekmi).

Eksperti, kas nav tieši saistīti ar ASV administrāciju, par šo prezentāciju rauc pieri – Kolumbijas Universitātes Katastrofu gatavības centra direktors doktors Īrvains Redleners ASV telekanālam MSNBC klāstīja: "Viss, par ko šis zinātnieks no Tēvzemes drošības departamenta runāja, faktiski bija nesakarīgs, nejēdzīgs, pierādījumos nebalstīts un vispār pretējs daudzām mums zināmajām lietām (par vīrusu)."

"Pirmkārt, jāatgādina, ka cilvēki ar Covid-19 slimo arī vietās ar siltu klimatu, tostarp Ņūorleānā, kā arī silta klimata valstīs ārpus ASV. Otrkārt, ultravioleto staru jautājums ir hipotētisks, un ultravioletais starojums var būt arī kaitīgs, taču neko pietuvinātu sabalansētai diskusijai, minot apsvērumus "par" un "pret", mēs nedzirdējām," klāsta Redleners.

Kad žurnālisti uzdeva Braienam jautājumu, vai šie rezultāti ir drošticami, vai arī nepieciešami turpmāki pētījumi, Tēvzemes drošības departamenta pārstāvis komentēja: "Mēs turpinām darbu."

Tikmēr uzreiz pēc Braiena prezentācijas ar idejām klajā nāca Tramps. Līdz šim viņš asi kritizēts par hidroksihlorohīna slavināšanu, par spīti tam, ka šī medikamenta iedarbībai Covid-19 gadījumā nav drošticamu pierādījumu, turklāt atsevišķi klīniskie pētījumi tika apturēti, dalībniekiem saskaroties ar sirdsdarbības problēmām.

Tāpat Tramps ierosināja "dot virsū" organismam ar "jaudīgu starojumu, vai nu ultravioleto, vai vienkārši ļoti spēcīgu gaismu. Domāju, jūs minējāt, ka tas nav pārbaudīts, bet jūs to pārbaudīsiet. Un ja jūs gaismu dabūtu iekšā ķermenī, ko droši vien var paveikt caur ādu vai citā veidā… skan interesanti."

Pēdējais ieteikums ir klajā pretrunā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) sniegto informāciju. PVO neiesaka izmantot UV lampas roku vai citu ķermeņa daļu sterilizācijai, jo tas var kairināt ādu. Visus PVO ieteikumus vari lasīt, klikšķinot šeit.

Savukārt pirmais jautājums – par dezinfekcijas līdzekļa injicēšanu – ir klajā pretrunā ar veselo saprātu.

Kalifornijas Universitātes Bērklijā profesors un bijušais nodarbinātības sekretārs pēc Trampa izteikumiem tvītoja: "Trampa preses konferences aktīvi apdraud sabiedrības veselību. Boikotē propagandu, ieklausies ekspertos. Un, lūdzu, nedzer dezinfekcijas līdzekli."

"Es nespēju noticēt, ka 2020. gadā man ir jābrīdina ikviens, kas ieklausās prezidenta teiktajā, ka dezinfekcijas līdzekļa injicēšana var tevi nogalināt," izdevums "The Guardian" citē bijušo Valdības ētikas biroja vadītāju Valteru Šaubu.

Doktors Īrvains Redleners rezumēja: "Pats fakts, ka prezidents kādam publiski pajautāja, kā būtu ar dezinfekcijas līdzekļu, izopropanola injicēšanu cilvēka organismā, liek atkārties žoklim."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!