Foto: Publicitātes foto

Kādas ir maģistra līmeņa studijas pabeigušo izredzes darba tirgū? Transporta un sakaru institūta (TSI) veiktā studentu aptauja rāda, ka studējošie pēc absolvēšanas cer ieņemt augstākus amatus un pelnīt vairāk. Dati liecina, ka viņu vēlmes visdrīzāk piepildīsies. Gan Latvijas, gan ārvalstu pētījumi apliecina tendenci, ka investīcijas maģistra līmeņa izglītībā atmaksājas.

2022. gada novembrī TSI veica maģistra līmeņa studentu anonīmu aptauju, lai noskaidrotu iemeslus, kāpēc studenti izvēlas studijas maģistratūrā, izprastu viņu ekspektācijas saistībā ar maģistra grāda iegūšanu, kā arī uzzinātu studentu svarīgākos ieguvumus mācību laikā. Aptaujas rezultāti rāda, ka galvenais iemesls ir "iegūt diplomu, kas paaugstina speciālista statusu" – šo variantu atzīmēja absolūtais vairākums, jeb 82% respondentu. Iegūt jaunas zināšanas bija svarīgi vairāk nekā divām trešdaļām jeb 70% aptaujāto (respondenti varēja izvēlēties vairākus atbilžu variantus). Vēl gandrīz trešdaļa (31%) augstu vērtēja iespēju iegūt noderīgus kontaktus.

Pēc absolvēšanas vairākums sagaida augstāku amatu (60%) un ienākumu pieaugumu (53%). Gandrīz puse (44%) studentu cer pēc diploma saņemšanas nomainīt darbības jomu uz to, kas viņus vairāk aizrauj. Daļai aptaujāto cerības saistītas ar uzņēmējdarbību – 27% vēlas uzsākt savu biznesa projektu, bet 18% – attīstīt savu jau esošo biznesa projektu jaunā līmenī. Bija arī respondenti, kuri cer attīstīt akadēmisko karjeru un norādīja, ka maģistra grāds ir nepieciešams, lai nākotnē iegūtu doktora grādu. Pie atziņām, ko studenti ieguvuši jau studiju laikā, atgriezīsimies nedaudz vēlāk. Tikmēr papētīsim, ko liecina dati par maģistra līmeņa studijas pabeigušo speciālistu ienākumiem un nodarbinātību.

Pelna vairāk

Šī gada sākumā "Vienlīdzīgu iespēju pētniecības fonds" ("The Foundation for Research on Equal Opportunity") publicēja pētījuma rezultātus. Dati iegūti par 14 tūkstošiem maģistra un doktora līmeņu studiju programmu studentiem ASV. Vairākums studentu atzīmēja, ka izvēlas augstākā līmeņa studijas, lai attīstītu savu karjeru. Tātad, TSI maģistranti šajā ziņā neatšķiras no saviem ASV kolēģiem. Pētījuma autori skaitīja ROI jeb investīciju ienesīguma radītāju (no angļu valodas – "Return of Invesment") kā visas dzīves ienākumu pieaugumu pēc grāda iegūšanas, atņemot no šīs summas studiju izmaksas. Viens no diezgan pārsteidzošiem secinājumiem bija, ka 40% no maģistra grādiem ASV vispār neatmaksājas. Pilnīgi citāda aina ir ar maģistra grādiem tieši datorzinātņu un inženierzinātņu jomās: tiem ROI vidēji pārsniedz pusmiljonu ASV dolāru.

Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nesen publicēja savu datu apkopojumu un secināja, ka "augstāks iegūtās izglītības līmenis nozīmē augstāku nodarbinātību augstākas kvalifikācijas profesijās un augstākus ienākumus". Ministrijas eksperti atzīmē, ka maģistrantūras un doktorantūras absolventi, atšķirībā no pamatstudiju absolventiem, kas atrodas karjeras sākumā, tipiski jau ir citā vecuma un karjeras posmā. Tomēr korelācija starp izglītības līmeni un ienākumu līmeni tika apstiprināta.

Tostarp pētījumā tika izskatīti Latvijas augstskolu sagatavoto maģistru ienākumi gadu pēc absolvēšanas. Izrādījās, ka TSI maģistratūras absolventi ir otrajā vietā starp visām augstskolām (gan valsts, gan privātām) Latvijā pēc ienākuma līmeņa. Vidējais ienākumu līmenis valstī datu vākšanas periodā bija 12048 eiro gadā. Tiem, kam kabatā maģistra grāds, vidējais ienākumu līmenis kopumā tajā pašā periodā bija 18696 eiro, tātad bija par 55% augstāks nekā vidēji valstī. Savukārt TSI maģistri šajā periodā pelnīja vidēji 26627 eiro, kas ir par 121% augstāk par vidējiem ienākumiem Latvijā. Gadu pēc absolvēšanas nodarbināti bija 96% no TSI maģistrantūras absolventiem. Kopumā valstī šis radītājs maģistriem arī ir gana augsts – 91%.

Maģistri sastāda mazāk nekā trešdaļu – 27,8% – no visu absolventu skaita Latvijā. "Kā valstij mums ir pārāk daudz bakalaura grādu studentu un pārāk maz maģistratūras un doktorantūras studentu. Tas ir ļoti būtisks aspekts Latvijas konkurētspējai Eiropas līmenī," uzskata Igors Rodins, "Deloitte" partneris Centrāleiropā, TSI akadēmiskais padomnieks mākslīgā intelekta (MI) jomā un tā attīstības jautājumos, kā arī viens no stratēģiskajiem sadarbības partneriem TSI dubultā diploma maģistra studiju programmā "Datorzinātnes: datu analītika un mākslīgais intelekts".

Vislielākais pieprasījums ir pēc maģistriem ar grādiem STEM jomās. IZM pētījuma autori atzīmē, ka ir vērojama absolventu struktūras neatbilstība darba tirgus prasībām. Proti, ir sociālo zinātņu absolventu pārprodukcija, bet inženierzinātņu, dabas zinātņu un IT speciālistu trūkst. Jāpiemin arī fakts, ka aizvien biežak sociālo zinātņu absolventi pārkvalificējas un veido karjeru jomās, kur ir augstāks pieprasījums.

Ko tieši sniedz maģistra grāds?

Mūsdienās netrūkst iespēju iegūt papildus profesionālās zināšanas un iemaņas visdažādākos kursos gan Latvijā, gan ārvalstīs, gan klātienē, gan tiešsaistē. Tas arī varētu ievērojami ietekmēt karjeras vai biznesa attīstību. Kāpēc izvēlēties tieši maģistra studijas? "Runājot kritiski, kvalifikācijas paaugstināšanas kursi ir laba lieta, ja ir vēlme ātri apgūt praktiskas zināšanas un iegūt praktiskas iemaņas konkrētā jomā vai strādāt ar konkrētu programmatūru. Savukārt studijas maģistra līmenī nodrošina gan praktiskas iemaņas, gan nepieciešamo teorētisko bāzi. Papildus tās attīsta arī kritisko domāšanu un nodrošina tīklošanas iespējas (no angļu valodas – "networking") ar kursabiedriem," atbild TSI prorektors akadēmiskajā un zinātniskajā darbā profesors Mihails Savrasovs.

Kā vēl viena alternatīva maģistra grāda iegūšanai ir profesionālā pārkvalifikācija, kas sniedz iespēju jau ar esošu augstāko izglītību apgūt jaunu profesiju. Šo tendenci novēro arī TSI komanda. Dubultā diploma maģistra programmā "Datorzinātnes: datu analītika un mākslīgais intelekts" augstskola uzņem bez IT izglītības, nodrošinot studējošajiem sagatavošanai intesīvu studiju kursu apguvi programmēšanā un datu bāzēs. Kā viens no variantiem, ko TSI piedāvā, ir papildu kursu apguve tiešsaistes mācību platformā "Coursera", lai studējošiem būtu iespēja veiksmīgi apgūt pamata studiju programmu.

Foto: Publicitātes foto

TSI maģistratūras studentu atbildes uz jautājumu "Ko ieguvāt jau maģistra studiju laikā?" apliecina kopumā to pašu, par ko runā profesors Savrasovs. Bez jaunām zināšanām un iemaņām, kas jau ir palīdzējušas uzlabot ikdienas darbu, studenti augstu vērtē visu, kas saistīts ar komunikāciju. Vērtīga izrādījās saziņa, jauni kontakti un pieredzes apmaiņa ar kursabiedriem, ar kolēģiem no savas industrijas, ar pasniedzējiem (daudzi no kuriem ir praktiķi un ieņem vadošus amatus ievērojamos uzņēmumos), kā arī starpkultūru komunikācija, jo maģistratūrā studē gan vietējie, gan ārvalstu studenti. Starp citām atbildēm, ko varēja sniegt brīvā formā, studenti ir ierakstījuši procesu izpratni, labāku industrijas vides izpratni, interesantus laboratorijas darbus. Daži cilvēki atzīmēja mācīšanās spēju pilnveidošanu kā viņiem vērtīgu lietu, jo "izaicinājumi un mācīšanās nekad neapstājas" un "zināšanas ir pastāvīgi jāuzlabo, jāizaicina un jāpaplašina, pretējā gadījumā tās "iesūno"." Atsevišķi respondenti godīgi norādīja, ka maģistra studijas lika viņiem trenēt pacietību un iemācīties sabalansēt studijas ar darbu un brīvo laiku.

"Tas, ko ieguvām diskutējot, ir neatsverami. To nevienā grāmatā nevari izlasīt, kāda ir reālā pieredze katram, strādājot dažāda tipa aviācijas uzņēmumos," tīklošanas nozīmi uzsver Anda Sīviņa, TSI maģistra programmas "Aviācijas vadība" absolvente. Lūk, ko par saviem ieguvumiem stāsta Aleksandra Karnakova, maģistra programmas "Datorzinātnes" absolvente, IT risinājumu tehnoloģiju arhitekte uzņēmumā "Outokumpu Group Oyj" (Helsinki, Somija): "Tikai divu gadu laikā ieguvu ļoti daudz, lai varētu veiksmīgi sākt starptautisku profesionālo karjeru, kā arī jūtos ārkārtīgi pārliecināta par savām spējām konkurējot darba tirgū ārpus savas dzimtenes. Teorētisko zināšanu un darba pieredzes apvienojums palīdzējis man īstenot desmitiem datu migrācijas un programmēšanas projektu, piedalīties starptautisku programmu īstenošanā, strādājot ar vairāk nekā simts komandas biedriem visā pasaulē."

Jāatgādina, ka dažās jomās un specialitātēs darba devēji dod priekšroku tieši maģistra grādu ieguvušiem kandidātiem, tātad šāds diploms viennozīmīgi padara uzlabo konkurētspēju darba tirgu.

Arī TSI šobrīd ir atvērta ziemas uzņemšana maģistrantūrā. Plašāka informācija pieejama TSI tīmekļa vietnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!