Lielākajai daļai tūkstoškāju sugu tās netuvu nav tūkstotis. Jā – ļoti daudz, bet ne tik daudz. Taču nu ir atrasts eksemplārs, kas patiesi atbilst nosaukumam un reputācijai – Austrālijā uzietajam tūkstoškājim Eumillipes persephone ir 330 segmenti un kopā 1306 kājas, padarot šo apbrīnojamo posmkāji par absolūtu rekordistu. Eksemplārs raksturots publikācijā zinātniskajā izdevumā "Nature Scientific Reports".

Pasaulē ir milzīgs daudzums tūkstoškāju sugu (kopā ap 13000), bet gandrīz nevienai no zināmajām kāju skaits nepietuvojas šai zīmīgajai robežai. "Vārds "tūkstoškājis" vienmēr bijis savā ziņā maldinošs," vietnei "Live Science" atzīst Virdžīnijas Tehnoloģiju universitātes entomolgs un pētījuma vadošais autors Pols Mareks. Dažām sugām pat ir mazāk nekā 100 kāju, bet līdz šim rekordistiem – Illacme plenipes – bija ap 750 kāju.

Zeva meitas Persefones vārdā nosauktās sugas Eumillips persephone tūkstoškājis ar 1306 kājām nu ir rekordists ar milzu atrāvienu.

E. persephone dzīvo dziļi pazemē – konkrētais eksemplārs atrasts 60 metru dziļumā Rietumaustrālijas štata dienvidu piekrastē.

"Tobrīd strādāju uzņēmumā "Bennelongia Environmental Consultants", kuru bija nolīgusi derīgo izrakteņu ieguves kompānija, lai apsekotu un raksturotu apgabala faunu. Man paveicās būt laboratorijā tajā dienā kad pirmo reizi tika atrasts "kājainākais" dzīvnieks pasaulē," atceras pētījuma līdzautors Bruno Bucato. "Kolēģe Džeina Makreja parādīja man šos neticami garos tūkstoškājus – mazāk par milimetru platus un gandrīz 10 centimetrus garus," papildina Bucato.

E. persephone tādējādi ir gluži kā bālas krāas diegs – 100 reižu garāks par savu platumu. Tā galvas daļā ir milzīgas antenas, kas ļauj orientēties tumsā. Šis dzīvnieks barojas ar sēnītēm.
Saskaitīt dzīvnieka kājas arī nebija nekāds vieglais uzdevums ne tikai tāpēc, ka tās ir neticami sīciņas, bet arī tāpēc, ka E. persephone mēdz samesties cilpās gluži kā atspere.

"Man ir pieņēmums, ka šīs sugas tūkstoškāji dzīvo ļoti ilgi," vietne "Live Science" citē pētījuma vadošo autoru Polu Mareku. Tūkstoškāji aug visu savu dzīvi, pakāpeniski pievienojot jaunus posmus. Entomologi šos posmus var saskaitīt – līdzīgi kā skaita gredzenus kokiem –, lai aptuveni noteiktu vecuma atšķirības vienas sugas īpatņu starpā.

Kopumā pētījumā tika analizēti četri īpatņi. Īsākais no pētītajim tāpat bija iespaidīga garuma dzīvnieks – 198 posmi un 778 kājas. Ņemot vērā pašreizējās zināšanas par to, cik ātri tūkstoškāji savam garumam pievieno jaunus posmus, var aplēst, ka E. persephone mūža ilgums ir no pieciem līdz 10 gadiem, turpretī vairums citu sugu tūkstoškāju dzīvo aptuveni divus gadus un tāpēc arī nespēj izaugt tik gari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!