Foto: AP/Scanpix/LETA
Kaut pandēmija izjaukusi daudzus no tradicionālajiem svētku pasākumiem un visprātīgāk ir svinēt mājās, gluži bez svētku uguņošanas nepaliksim. Naktī no 16. uz 17. novembri, dienu pirms Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas, gaidāms leonīdu meteoru plūsmas maksimums.

Ierasti "Campus" tos, kam astronomija un daba sirdij tuva, mudinātu doties ārā – vēlams, tālāk no apdzīvotām vietām – un pavērst skatu pret debesīm, taču šoreiz laika prognozes nav iepriecinošas, jo gaidāms apmācies laiks un lietus. Visnotaļ žēl – ja laiks būtu skaidrs, pacietīgajiem būtu visai labas izredzes ieraudzīt pa kādai leonīdai, jo šobrīd novērojumiem netraucētu arī mēnesgaisma.

Taču gados, kad debesis naktī uz 17. novembri skaidras, noteikti vērts mēģināt ieraudzīt pa kādam meteoram. Šo meteoru plūsmu varam vērot, pateicoties Tempela-Tatla komētai – leonīdu plūsmas meteori ir šīs komētas atstātās atlūzas, kas sadeg Zemes atmosfērā. Par leonīdām šos meteorus sauc, jo plūsmas radiants atrodas Lauvas (Leo) zvaigznājā.

Leonīdas gadu varam vērot aptuveni nedēļu ilgā laika posmā novembra otrajā pusē, plūsmai maksimumu sasniedzot naktī uz 17. vai 18. novembri, atkarībā no pasaules malas, kurā atrodies. Šī parasti nav tik intensīva meteoru plūsma kā, piemēram, perseīdas. Ja paveicas, stundas laikā var ieraudzīt ap 10-20 meteoriem, taču periodiski (ar vairāku gadu desmitu intervālu) leonīdu plūsma ir pat ļoti intensīva – īsts meteoru lietus. Par meteoru lietu parasti dēvē tādu meteoru plūsmu, kur intensitāte pārsniedz 1000 meteorus stundā. Tāda tika piedzīvota 2002. gadā, taču, šķiet, visiespaidīgākais leonīdu lietus piedzīvots 1966. gadā, kad tika fiksēti pat desmitiem meteoru sekundē. Tas tiešām izskatījies kā īsts "zvaigžņu lietus".

Nākamā ļoti intensīvā leonīdu plūsma gan gaidāma vien gadsimta beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!