NASA "Perseverance" rovers jeb Persijs bija pirmais, kas no sarkanās planētas mums sūtīja ne tikai bildes, bet arī audioierakstus. Nu, analizējot Persija datus, zinātnieki secinājuši, ka tas ierakstījis arī Marsa putekļu vērpetes skaņas. Tas ir unikāls ieraksts, pirmais šī dabas fenomena audio no citas planētas.

Persijs ar putekļu virpuli "satikās" 2021. gada 27. septembrī, un skaņu ierakstīja "SuperCam" instrumenta mikrofons. Vienlaikus veikti arī atmosfēras spiediena mērījumi.

"Mēs no skaņas ierakstiem varam uzzināt pat daudz vairāk nekā ar dažiem citiem instrumentiem. [..] Tas ļauj mums gūt visai labu ieskatu par apstākļiem uz Marsa," vietne "Popular Science" citē jaunā pētījuma līdzautoru Rodžeru Vīnsu.

"Perseverance" mikrofons nedarbojas nepārtraukti, bet ierakstus veic periodiski – aptuveni trīs minūšu ierakstus ik pa dažām dienām. Tādējādi pētniekiem ļoti paveicies, ka vienā no šiem īsajiem ierakstiem sanācis "noķert" putekļu virpuļa radītās skaņas. Tiesa, šīs dabas parādības uz Mara gan nav pārāk liels retums. Zinātnieki Jezero krāterī, kurā darbojas Persijs, kopš pagājušā gada februāra jau novērojuši apmēram 100 putekļu virpuļus.

Tie ir samērā nelieli smalku daļiņu tornado – tiešā tulkojumā no angļu valodas tos dēvē par putekļu velniem ("dust devils"). Šādu virpuļu destruktīvais efekts ne tuvu nav tāds kā spēcīgiem virpuļviesuļiem uz Zemes, taču gaisā paceltās daļiņas zināmus riskus tomēr rada – tās mēdz būt abrazīvas un, sīkiem Marsa regolīta graudiņiem iekļūstot smalkos roveru mehānismos, var tehniku laika gaitā sabojāt. Labāka izpratne par to, kādi atmosfēriski faktori palīdz radīt šos sīkos smilšu tornado, nākotnē palīdzēs labāk sagatavot tehniku Marsa izpētei.

Apkopojot datus no visiem mēraparātiem, kas tobrīd darbojās, pētnieki secinājuši, ka šis konkrētais putekļu virpulis bijis nepilnus 120 metrus augsts. Vēja ātrums apmēram 40 kilometri stundā, taču jāatceras, ka uz Marsa atmosfēra ir daudz, daudz retinātāka, tāpēc tur šāda vēja ietekme uz objektiem ir vien 1% no līdzvērtīga ātruma vēja ietekmes uz Zemes. Nākotnē astronautiem, kas dosies pētīt Marsu, vairāk bažu radīs nevis tas, ka spēcīgi vēji varētu kaut ko aizpūst vai nolauzt, bet gan tieši gaisā pacelto putekļu un daļiņu ietekme. Reizēm ir vērojama pat pozitīva ietekme – šādas vēja nestas daļiņas var palīdzēt no putekļiem attīrīt iekārtu saules paneļus. Diemžēl vietā, kur nosēdusies zonde "InSight" – Marsa seismiskās aktivitātes pētnieks – šādi virpuļviesuļi ir novēroti ļoti reti, un tam ir sekas. "InSight" paneļi ir noklāti ar pamatīgu putekļu kārtu, un zondes dienas diemžēl ir skaitītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!