Foto: NASA

Labāk apmaksātais darbs uz Zem… kosmosā? Pavisam noteikti. Uz Zemes – ne gluži. Kaut varētu šķist, ka NASA astronauti – cilvēki, kuru apmācīšana un ceļš līdz darba vietai izmaksā desmitiem miljonus eiro, bet "biroja" uzbūvēšanas un uzturēšanas izmaksas sen jau pārsniegušas 100 miljardu eiro atzīmi – pelna tikpat pasakainas summas. Izrādās, astronautu algas nemaz nav tik "kosmiskas", kaut, protams, zobi vadzī nav jākar un ar NASA nopelnīto var dzīvot pavisam noteikti virs vidusmēra līmeņa.

Jāsāk gan ar to, ka kurš katrs pat nevar pretendēt uz vietu NASA astronautu rindās. Obligāta prasība ir būt ASV pilsonim. Tāpat obligāts ir grāds zinātnē, inženierzinātnēs vai matemātikā – jāatgādina, ka astronauts pati par sevi nav pilnasinīga profesija, tie drīzāk ir zinātnieki un inženieri, kas papildus apmācīti darbam kosmosā. Arī Pauls Irbins sarunā ar "Campus" norādīja – lai cerētu uz darbu kosmosā, vispirms jākļūst par izcilu zinātnieku vai inženieri. Šis attiecas uz misijas speciālistiem. Taču, ja ir vēlme kļūt par astronautu, kurš ir atbildīgs par kosmosa kuģa vadību, nepieciešama arī ne mazāk kā 1000 stundu pieredze, pilotējot reaktīvo dzinēju lidaparātus.

Kandidātiem, kas atbilst sākotnējiem kritērijiem, jārēķinās ar milzīgu konkurenci atlases gaitā. "Business Insider" lēš, ka kļūt par NASA jauno astronautu ir 74 reizes grūtāk nekā iekļūt Hārvarda Universitātē, vienā no prestižākajām augstākās izglītības iestādēm pasaulē. NASA izsludina jauno astronautu uzņemšanu ik pēc pāris gadiem. Piemēram, 2017. gadā no 18,3 tūkstošiem gribētāju izvēlējās 12.

Bet – cik tad šajā elitārajā profesijā var nopelnīt?

Foto: NASA

Tā kā NASA ir valsts paspārnē esoša organizācija, darbinieku atalgojums ir noteikts saskaņā ar valdības profesiju klasifikatoru, un lielākā daļa astronautu atbilst 12. un 13. kategorijas speciālista atalgojumam (kopā GS jeb vispārējā tabulā ir 15 kategorijas, ir arī ES jeb "executive schedule", kur iekļauti augstākā līmeņa vadītāji).

Ja pirmajā GS tabulas atalgojuma kategorijā iekļautie darbinieki saņem no 19 līdz 24 tūkstošiem dolāru gadā jeb 1600 – 2000 dolārus mēnesī (17,2 tūkstoši eiro gadā jeb 1455 – 1818 eiro mēnesī), tad 12. kategorijas speciālista gada alga ir robežās no 64,5 līdz 83,8 tūkstošiem dolāru jeb 58,6 – 76,2 tūkstoši eiro. Tas ir aptuveni 4,9 – 6,4 tūkstoši eiro mēnesī.

Lai atbilstu šai kategorijai, speciālistam jābūt ar vismaz maģistra grādu. Jauni zinātnieki ar izglītību relatīvi ātri var uzkāpt pa karjeras kāpnēm līdz 12. kategorijai (parasti trīs līdz piecu gadu laikā), bet solis līdz 13. kategorijai parasti aizņem jau krietni ilgāku laiku un pieredzes krāšanu.

Tipiski 13. kategorijā ietilpst vecākie speciālisti un vidējā līmeņa vadītāji, kuru pakļautībā var būt 10 un vairāk cilvēku. 13. kategorijas speciālista bāzes atalgojums ir 76,7 tūkstoši dolāru jeb 69,7 tūkstoši eiro gadā. Katra kategorija sīkāk sadalīta vēl 10 pakāpēs, un, krājot pieredzi, pakāpeniski alga var pieaugt līdz pat 99,7 tūkstošiem dolāru jeb 90,6 tūkstošiem eiro gadā. Tas ir aptuveni 7,5 tūkstoši eiro mēnesī.

Foto: NASA

Astronautiem ir iespējams turpināt karjeras kāpumu un sasniegt arī 15. kategoriju, kur obligāta prasība ir doktora grāds. Šo speciālistu gada algas čekā jau ir seši cipari – 120 un vairāk tūkstoši dolāru jeb 109 tūkstoši eiro gadā.

Būtiski uzsvērt, augstāk minētie skaitļi attiecas uz civilajiem darbiniekiem. Tā kā daļa astronautu nāk no militārajām aprindām (piemēram, bijuši militāro lidaparātu piloti), viņu atalgojumu nosaka pēc militārā klasifikatora. Tur, piemēram, GS 13. kategorijas speciālistam ASV ekvivalents būtu O5 kategorija jeb pulkvežleitnants. Dienošajiem pienākas dažādi citi bonusi, ko nodrošina bruņotie spēki, piemēram, kompensācija mājokļa izmaksu segšanai.

NASA savā mājaslapā norāda, ka pieredzējis un izcils astronauts gadā var nopelnīt pat 144 tūkstošus dolāru jeb vairāk nekā 130 tūkstošus eiro. Jānorāda, ka Aukstā kara laikā, ASV un Padomju Savienībai iesaistoties kosmosa apgūšanas sacīkstēs, astronauti, visticamāk, bija vēl lielākas zvaigznes nekā pašlaik. Tas atspoguļojās arī algās. Piemēram, slavenās "Apollo 11" misijas vīri, arī pirmais cilvēks uz Mēness Nīls Ārmstrongs, saņēma tam laikam iespaidīgas summas. Gada laikā Ārmstrongs savu kontu varēja papildināt ar 27,4 tūkstošiem dolāru, kas, ņemot vērā inflāciju un valūtas kursa izmaiņas, šodien nozīmētu 190 tūkstošus dolāru jeb 173 tūkstošus eiro.

Foto: NASA

Tomēr, kaut šīs ir prāvas summas, ņemot vērā darba specifiku un bīstamību, astronauts ne tuvu nav vislabāk apmaksātais darbs Savienotajās Valstīs.

"Business Insider" apkopotie dati par nodarbinātību ASV liecina, ka vistreknākie algu čeki ir medicīnas speciālistiem. Topa pirmajā vietā ir anesteziologi, kas gadā vidēji saņem vairāk nekā 250 tūkstošus dolāru jeb vairāk nekā 227 tūkstošus eiro. Vien par kādiem 10 tūkstošiem atpaliek ķirurgi un ginekologi, bet vairāk par 200 tūkstošiem eiro gadā pelna arī vidējais psihiatrs. Iespaidīgi, ja ņem vērā, ka astronauti, kas 400 kilometru augstumā traucas ap Zemi ar vairāk nekā 7,6 kilometrus sekundē lielu ātrumu, saņem uz pusi mazāk.

Foto: NASA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!