Foto: Shutterstock

Par to, cik šādas pārbaudes metodes ir lietderīgas, var diskutēt. Tomēr standartizēti IQ jeb intelektuālās attīstības koeficienta testi ir plaši izmantots rīks, ar kuru speciālisti izvērtē kādas personas garīgo spēju līmeni. Un, tā kā daži tiecas arī mākslīgā intelekta (MI) rīkiem piedēvēt cilvēciskumu (vai pārcilvēciskumu), bija vien laika jautājums, kad kāds eksperts izaicinās čatbotus ar IQ testu. Oulu Universitātes slimnīcas psihologs, pētnieks un vairāku desmitu zinātnisko publikāciju autors Eka Roivainens ar pielāgotu IQ testu noskaidroja – "ChatGPT" ir ģēnijs. Ja vien tas spētu loģiski domāt, bet par to vēlāk.

Pērn decembrī "ChatGPT" bija tik tikko "uzsprādzis" popularitātē. Jau tad kādam ienāca prātā pārbaudīt, vai mākslīgais intelekts pārspēj cilvēku ar normālu IQ. Uzņēmuma "Amazon Web Services" pētnieks un MI entuziasts Sergejs Ivanovs 2022. gada decembrī lika čatbotam atbildēt uz vietnē IQTest.com publicētajiem jautājumiem un secināja, ka rīka IQ ir 83 – nekas spīdošs.

Vairumā testu par IQ mediānu pieņem rādītāju 100. Apmēram divas trešdaļas rezultātu iekļaujas standartnovirzes ietvaros – citiem vārdiem, 68% no cilvēkiem, kas izpilda šādu IQ testu, rezultāti ir starp 85 un 115. Savukārt tikai 10% šis rādītājs sasniedz 120, bet vien procents spēj uzrādīt IQ 133. Tātad, saskaņā ar Ivanova veikto pārbaudi, "ChatGPT" neizcēlās ar augstu IQ, pat salīdzinot ar mediānu, kur nu vēl īpaši apdāvinātajiem.

Taču toreiz čatbots bija balstīts uz GPT-3,5 valodas modeli, bet nu "OpenAI" publicējusi jau uz GPT-4 tehnoloģijām balstītu rīku. Turklāt Roivainens ir pieredzējis jomas eksperts – vairāki no viņa zinātniskajiem darbiem veltīti tieši cilvēku intelektuālā potenciāla pētīšanai. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!