Foto: LETA
Arī zinātnieki atzīst – Ziemassvētku labākās sajūtas slēpjas garšīgā svētku mielastā. Tradīcijas paredz, ka mielastam jāsastāv no 12 ēdieniem, bet kā ir mūsdienās un vai šo tradīciju vēl ievēro? Pēdējā laikā arvien aktuālāks kļūst jautājums – kā pagatavot veselīgi, bet reizē garšīgi? To visu varēs uzzināt Latvijas Universitātes (LU) Zinātnes kafejnīcā "Kā radīt Ziemassvētku brīnumu ar ēdienu?" 11. decembrī pulksten 17 LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājas ātrijā.

Pasākumā varēs uzzināt, kādus pārtikas produktus lietoja uzturā mūsu senči. Kaut arī bieži nācās piedzīvot neražu un badu, svētkus arī šajos gadījumos centās svinēt pēc iespējas bagātīgāk. Kas mūsdienu izpratnē ir Ziemassvētku ēdieni? Pasākumā uzzināsi, vai, spītējot laika ritējumam, ir ēdieni, kas pastāvīgi "iekārtojušies" uz mūsu svētku galdiem. Tāpat varēs uzzināt, kas ir veselīgi svētku ēdieni, padiskutēt un padomāt, vai svētku ēdienam vispār vajadzētu būt veselīgam.

Mūsdienās Latvijā Ziemassvētku mielastu veido ne tikai 12 tradicionālie ēdieni. Arvien populārākas kļūst dažādas receptes no ārzemēm, kas tikai papildina ēdienu plašo izvēli svētkos. Zinātnes kafejnīcā varēsiet uzzināt, kā pagatavot garšīgu ēdienu un kā pagatavot savas unikālās piparkūkas no pašu gatavotas mīklas.

Pasākumā auditoriju ar saviem stāstījumiem iepazīstinās:

  • Ieva Pīgozne, LU Vēstures institūta pētniece, ar tēmu "Svētki un izēšanās zemnieku gaumē". Pētniece savā stāstījumā iekļaus dažus piemērus, kāda izēšanās svētkos bijusi senlatviešiem;
  • Liene Sondore, LU studiju programmas "Uzturzinātne" absolvente, veselības centra "Vivendi" un Rīgas Dzemdību nama uztura speciāliste, ar tēmu "Ziemassvētku ēdieni laikmetu griežos". Viņa runās par mūsdienu Ziemassvētku ēdieniem un akcentēs, kas ir veselīgi svētku ēdieni;
  • Krista Baumane, kulinārā bloga Krista.lv autore, ar tēmu "Mans Ziemsvētku mielasts: ģimenes tradīciju un pasaules pieredzes mashup". Krista vairākus Ziemassvētkus ir pavadījusi ārzemēs un no draugiem aizguvusi svētku ēdienu receptes, kuras izmanto arī savas ģimenes svētku mielastā. Viņa pastāstīs par dažādiem praktiskiem Ziemassvētku ēdieniem;
  • Valdis Segliņš, LU prorektors, profesors, ar tēmu "Noderīgi padomi unikālu piparkūku gatavošanā". Viņš runās par piparkūku mīklas pagatavošanu, par garšvielām, sastāvdaļām un nosacījumiem kurus ievērojot, var pagatavot oriģinālas piparkūkas no paštaisītas mīklas;

Pasākumu, kas tiek rīkots sadarbībā ar Bioloģijas fakultātes maģistra līmeņa studiju programmu "Uzturzinātne", vadīs LU pētniece Ilze Dimanta.

"Zinātnes kafejnīcas" pasākumi mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!