Piektdien, 30. septembrī, klāt kārtējā "Zinātnieku nakts" – plašākai sabiedrībai tiks atvērtas augstskolas, universitātes un zinātniskie institūti, lai ikviens interesents var tikties ar pētniekiem, doties ekskursijās, skatīties šovus, piedalīties eksperimentos un diskusijās, portālu "Delfi" informēja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

"Zinātnieku nakts" ir Eiropas Komisijas iniciēts pasākums, kas jau septiņpadsmito gadu septembra pēdējā piektdienā vienlaicīgi notiek visā Eiropā. Zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārzinātniskā veidā iepazīstina ar dažādām zinātnes nozarēm, inovatīvām metodēm un tehnoloģijām, kas pateicoties zinātnei ir pieejamas industrijai vai ikvienam cilvēkam. Zinātni Latvijā pārstāv spēcīgas institūcijas ar izciliem zinātniekiem, modernu pētniecības infrastruktūru un ilgtermiņa inovāciju potenciālu.

Šogad "Zinātnieku nakts" pasākumus īsteno Latvijas augstskolas un zinātniskie institūti Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Jelgavā, Dobelē, Daugavpilī, Cēsīs, Valmierā un citās pilsētās. Vietnē www.zinatniekunakts2022.lv pieejamas visas pasākumu norises vietas un programmas.

"Zinātnieku nakts" apmeklētāji var plānot vakara programmu, skatoties ne tikai pasākuma programmas, bet arī pēc ģeogrāfiskās lokācijas. Rīgas kreisajā Daugavas krastā Pārdaugavā plašu programmu piedāvā Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), Latvijas Universitātes (LU), Latvijas Hidroekoloģijas institūts, Valsts zinātniskais institūts "BIOR" un Biznesa augstskola "Turība". Savukārt Rīgas labajā Daugavas krastā Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija, Transporta un sakaru institūts, Latvijas Organiskās sintēzes institūta (OSI), Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts (LU CFI), Elektronikas un datorzinātņu institūts (EDI) un Latvijas Valsts Koksnes ķīmijas institūts."

Kurzemē apmeklētājus uzņems Ventspils zinātnes centrs "Vizium", Ventspils Galvenā bibliotēka, Liepājas Universitāte un AREI Stendes Pētniecības centrs, Zemgalē – Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte un Dārzkopības institūts, Vidzemē – Vidzemes Augstskola, Kosmosa izziņas centrs Cēsīs un RTU Cēsu filiāle, kā arī AREI Priekuļu Pētniecības centrs. Latgalē apmeklētājus uzņems Daugavpils Universitāte.

IZM informē, ka pasākumā tiks filmēts un fotografēts – apmeklējot pasākumu, apmeklētājs piekrīt, ka šie audio vai vizuālie materiāli var tikt publicēti informatīvos vai reklāmas nolūkos.

Arī apmeklētāji aicināti iemūžināt pasākumus fotogrāfijās un dalīties ar savām sajūtām, pārdomām, foto un video stāstiem sociālajos tīklos, lietojot tēmturi #zinatniekunakts2022.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!