Foto: AFP/Scanpix

Izmantojot Irbenes LOFAR staciju, 22. novembrī tika veikts pirmais veiksmīgais pulsāru novērojums Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra (VSRC) vēsturē, informē Ventspils Augstskola.

Pulsārs, kas tika novērots, atrodas aptuveni 3460 gaismas gadu attālumā Camelopardalis zvaigznājā. Tas veic vienu apgriezienu ik pēc 0,71452 sekundēm un ir aptuveni 5 miljonus gadu vecs.

Šī novērojuma rezultāti paver iespējas jauniem pētījuma virzieniem VSRC un paplašina starptautiskās sadarbības iespējas, uzsver augstskola.

Novērojums tika veikts, sadarbojoties trim VSRC struktūrvienībām – Astronomijas un astrofizikas nodaļai, Augstas veiktspējas skaitļošanas nodaļai un Tehniskajam dienestam sadarbībā ar Orleānas universitātes (Francija) un Bīlefeldas universitātes (Vācija) pētniekiem. Papildus jāatzīmē lielais ILT sabiedrības atbalsts. Iegūtie rezultāti apliecina augsta līmeņa kompetenci un laika gaitā uzkrāto pieredzi.

Jau iepriekš rakstīts, ka pulsāri ir specifisks neitronu zvaigžņu tips. Neitronu zvaigznes ir maza diametra un ārkārtīgi blīvi objekti – tas, kas paliek pāri no pārmilzu zvaigznēm to dzīves cikla beigās, šo zvaigžņu kodoliem gravitācijas ietekmē kolapsējot. Neitronu zvaigznes diametrs parasti ir vien daži desmiti kilometru, bet masa – no 1,4 līdz apmēram 2-3 Saules masām. Pulsāri ir ātri rotējošas neitronu zvaigznes, kas tostarp ar noteiktiem intervāliem no magnētiskajiem poliem emitē elektromagnētisko starojumu. Milisekunžu pulsāri savukārt ir pulsāru paveids, kas rotē tik ātri, ka to emitētie signāli pulsē simtiem reižu sekundē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!