Nupat Irbenes radioteleskopu kompleksā atklāts moderns antenu lauks LOFAR-LATVIA, kas būs viena no 52 LOFAR stacijām Eiropā. Saslēgtas vienotā tīklā, šīs stacijas veido milzīgu radioteleskopu ar diametru 2000 kilometri. Kādas iespējas astronomiem sniegs šī iekārta – skaties Ventspils Starptautiskā Radioastronomijas centra sadarbībā ar "Campus" veidotajā video.

LOFAR ir lielākais radioastronomijas zemo frekvenču radioteleskops, ko veido vairākās valstīs izvietoti, savstarpēji saistīti LOFAR antenu lauki, kuri strādā zemo frekvenču diapazonā no 10 līdz 240 MHz un ir ievērojami ar savu revolucionāro dizainu.

LOFAR ļauj izpētīt Zemes atmosfēras augšējo jonizēto slāni, kas pazīstams kā jonosfēra, izpētot galaktisko un ekstragalaktisko radioizstarojuma avotu plūsmu ietekmi uz jonosfēras nehomogenitāti Saules un ģeomagnētiskās aktivitātes dēļ, kas pazīstama kā laika apstākļi kosmosā.

LOFAR ir lielisks līdzeklis, lai izpētītu Saules radio izstarojumu un turbulentās Saules vēja īpašības, ļaujot reģistrēt saules aktivitātes izpausmes, piemēram, koronālo masu izmešanu un ļoti straujas galaktisko un ekstragalaktisko radio avotu izstarojuma plūsmu variācijas, tāpat LOFAR ļauj izpētīt arī planētu radioizstarojumu.

LOFAR palīdzēs astronomiem labāk izprast arī vienus no mīklainākajiem objektiem Visumā – supermasīvos melnos caurumus citu galaktiku aktīvajos kodolos.

Tomēr LOFAR būs noderīgs ne tikai kosmosa dzīļu izzināšanai, bet palīdzēs pētniekiem labāk saprast, kā darbojas mūsu mājas – Zeme. Ar šo gigantisko radioteleskopu ļoti efektīvi var pētīt zibens izlāžu radio emisijas, Zemes tuvumā esošās plazmas fizikālās īpašības un labāk izprast planētas klimatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!