Veiklāks un ātrāks par labāko tēlnieku – tāds ir Šveices Federālā tehnoloģiju institūta Cīrihē (ETH) zinātnieku programmētais "YuMi" tipa robots, kurš ar minimālu skaitu ārkārtīgi precīzu darbību spēj radīt dažādus sarežģītu formu objektus ļoti īsā laikā. Turklāt nākotnē pielietojumi šādām tehnoloģijām būs jau ne tikai izklaidei vai mākslas un dizaina priekšmetu radīšanai, bet, piemēram, celtniecībā, arhitektūrā.

ETH datorzinātnieki ieprogrammējuši robotu apbrīnojami izveicīgam darbam ar elastīgu karsto elektrisko nazi – speciālu rīku putuplasta un līdzīgu materiālu griešanai.

"Jaundzimušais savas rokas lielākoties kustina nejaušā, nekoordinētā manierē. Tam soli pa solim jāiemācās koordinēt kustības, bet tādu smalku, niansētu kustību apgūšana, kāda nepieciešama vijolniekam vai kalifgrāfijas speciālistam, prasa gadiem ilgus treniņus. Tāpēc nav pārsteigums, ka sarežģītie aprēķini optimālām robota roku kustībām, lai precīzi vadītu instrumentu, bija ļoti liels izaicinājums. Sarežģītības pakāpe krasi pieaug arī tad, kad pats instruments nav stingrs, bet elastīgs visos virzienos, atkarībā no tā pozīcijas un kustības," skaidrots ETH vietnē.

Elastīgs karstais nazis ir "koks ar diviem galiem" – no vienas puses ar to iespējams izveidot daudz sarežģītākas formas ar mazāku kustību skaitu, bet no otras puses arī darbības ir krietni sarežģītākas, turpretī ar neelastīgu nazi nepieciešams daudz vairāk darbību, lai panāktu līdzīgu rezultātu.

ETH datorzinātnieku programmētais robots, kam dots nosaukums "RoboCut", spēja no putuplasta gabala izgriezt truša figūru vien ar desmit darbībām, taču galvenās truša aprises bija nojaušamas jau pēc pirmajām divām darbībām.

Zinātnieku vīzija ir šādu tehnoloģiju nākotnē izmantot, piemēram, ātrai un precīzai veidņu izgatavošanai, lai varētu atliet dažādus niansētus, sarežģītus ēku fasāžu elementus vai jau moduļu māju detaļas bez redzamiem savienojumiem.

Vairāk par ETH pētnieku darbu šajā jomā var lasīt, klikšķinot te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!