Nesen jau vēstīts par vienu dīvainu atradumu – ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras pārvalde (NOAA) lūdza sabiedrības palīdzību, lai rastu izskaidrojumu okeāna gultnē pamanītiem un taisnā līnijā izkārtotiem caurumiem. Nu šīs pašas ekspedīcijas laikā attālināti vadāma zemūdene iemūžinājusi vēl vienu savdabīgu veidojumu. Šoreiz nāksies piesaistīt ekspertus.

30. augustā ūdeņos netālu no Santakrusas NOAA kuģis "Okeanos Explorer" kārtējo reizi sūtīja dzīlēs attālināti vadāmu zemūdeni. Redzamais tika translēts arī tiešraidē, kuru varēja vērot okeānu pētniecības interesenti. Tā, skenējot okeāna gultni, dziļumā starp 400 un 600 metriem tika pamanītas vairākas dīvainas zilas krāsas būtnes.

Kā raksta "Live Science", pētniekiem droša izskaidrojuma uzreiz pa rokai nebija, taču versijas gan. Kāds minēja, ka šis radījums varētu būt sūklis vai kāda mīksto koraļļu suga. Vēl kāds sprieda, ka tas varētu būt tunikāts. Tunikāti ir hordaiņu apakštips – jūras dzīvnieki, kuru uzbūve stipri atšķiras no tipisko hordaiņu ķermeņa uzbūves. Tie pielāgojušies mazkustīgam, pasīvam dzīvesveidam.
"Varu vien pareikt, ka tas nav akmens, bet tas arī ir viss, cik tālu manas zināšanas sniedzas," pajokojis viens no pētniekiem.

Komanda tiešraidē apstiprināja, ka attēlu un video nosūtīs ekspertiem, kas varētu mēģināt jocīgā paskata "burbuļus" identificēt. Tas gan nebūs viegli – ir zināmas ap 2000 mīksto koraļļu sugu, ap 8500 sūkļu sugu un ap 3000 tunikātu sugu.

Ja ar attēliem būs par maz, lai jūras biologi identificētu atradumu, palīdzēt varētu vienīgi paraugu ievākšana un analīze laboratorijā.

Pat ja tas neizdosies, NOAA komanda ir priecīga par nofilmēto – tas ir lielisks piemērs, kāpēc šādas ekspedīcijas ir aizraujošas gan zinātniekiem, gan skatītājiem. Nekad nevar zināt, kādi pārsteidzoši atradumi gaida zem ūdens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!