Rūpīga pētniecības un inženierzinātņu apvienošana ir devusi iespēju radīt robotu, kas ļauj sportistiem mācīties no labākajiem beisbola pičeriem pasaulē. Arī līdz šim pasaulē tapis gana daudz līdzīgu robotisko sviedēju, taču "Winmill" radītajai ierīcei ir kāda papildu spēja, kas ļauj ar augstu precizitāti imitēt konkrētu sportistu metienus.

"Katram spēlētājam ir savas vājās puses. Kādi sitieni padodas, kādi nepadodas. Šajā robotā var uzregulēt tieši tos, kas nepadodas, un atstrādāt tos līdz nelabumam. Līdz tas ieiet instinktu līmenī," robota radīto pienesumu komentē beisbola komandas "Archers" treneris Dainis Svīķis.

"Mēs, stāvot šeit, varam atsist bumbu, kuru būtu metis Trevors Bauers, kas ir viens no TOP spēlētājiem pasaulē, kuru diez vai uz treniņiem varētu uzaicināt," iespējas klāsta inženieris un "Winmill" tehniskais direktors Guntis Kuļikovskis.

Beisbolā pičera mestajai bumbai piemīt vairāki kustības parametri – lidojuma ātrums, rotācijas ātrums un rotācijas plakne jeb leņķis. Tirgū jau pirms tam eksistēja mašīnas, kas spēja kontrolēt trīs komponentes, taču neviena no tām nevarēja piešķirt tādas lidojuma īpašības, kādas var izdarīt sportists, metot bumbu ar roku.

"Nevarēja dabūt ceturto komponenti – gyro degree – tā ir specifiska bumbiņas rotācija ap savu asi. Šīm bumbiņas šuvēm, atkarībā no rotācijas, mainās gaisa spiediens, līdzīgi kā spārnam, tikai šeit ir vēl viena cita komponente – Magnusa efekts, kas to novirza pa labi vai pa kreisi, uz augšu vai uz leju. Var to bumbu iegriezt tik ātri, ka ir sajūta – tā nekrīt lejā, bet gandrīz vai ceļas augšā," skaidro Kuļikovskis.

Izpētīt, kā beisbola pičera robotam piešķirt spēju imitēt šo ceturto komponenti, nemaz nebija vienkārši. Kā inženieriem tas izdevās – to skaties Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotajā video!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!