Doktoranti savus pētījumus inženierzinātnēs nereti uzsāk, vēl skaidri nezinot, cik plaši industrijā būs izmantojami radītie risinājumi. Šoreiz ir otrādi – Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) sadarbībā ar "Latvijas Mobilo telefonu" (LMT) atvērusi doktorantūras programmu "Industriālais doktors", kuras īstenošanas gaitā saskaņā ar uzņēmuma attīstības vīziju savus promocijas darbus izstrādā Rūdolfs Rumba un Jānis Braunfelds.

Rūdolfs Rumba atzīst, ka viņa spēcīgā puse ir sistēmu teorija. Industrija attīstās, sekojot vīzijai, ka pēc 10–20 gadiem mūsu gaisa telpa būs pilna ar autonomiem bezpilota lidaparātiem jeb droniem, kas veiks dažādas funkcijas. Neviens līdz šim nav izstrādājis sistēmu, kā tie varēs droši pārvietoties. Šis risinājums tagad ir Rūdolfa ziņā. Savā promocijas darbā viņš izstrādā sistēmu, kā droni, izmantojot algoritmus un sensorus, sazināsies savā starpā, vienojoties, kuram jādod ceļš.

Jānis Braunfelds izstrādā risinājumu, kā automatizēti uzraudzīt ceļu, tiltu, ēku un citu objektu tehnisko stāvokli no attāluma, izmantojot optiskos sensorus. Par savu pētījumu viņš saņēmis aizsardzības industrijas "Gada balvu zinātnē un pētniecībā" un "RTU Studenta gada balvu valorizācijā 2020". Jānis piedāvā inovatīvu risinājumu, kurā optiskā šķiedra pati veic sensora funkcijas. Latvijā ir labs optiskās šķiedras tīkla pārklājums, un līdz šim optiskā šķiedra plaši izmantota sakaru pakalpojumu nodrošināšanai un informācijas pārraidei.
Nākamais solis – izstrādāt sensoru signālu apstrādes tehnoloģiju, kas strādās reāllaikā, analizējot datus par ceļa seguma stāvokli, iespējamām deformācijām un citiem parametriem, kā arī automatizēti ziņos, kad kāda kritiskā vērtība tiks pārsniegta. Jānim azartu rada sacensība ar pētniekiem citās valstīs, kuri arī strādā šajā virzienā. Tikmēr industrija jau gaida, kad risinājums būs gatavs.

--

Jau ceturto gadu Izglītības un zinātnes ministrija sabiedrību iepazīstina ar Latvijas zinātnes izcilniekiem, veidojot kalendāru un izstādi #ZinātneLatvijai. 2021. gada Latvijas zinātnes kalendārā atradīsi īsus video stāstus par 14 izciliem pētniekiem un viņu darbu. Ik nedēļu publicēsim divus stāstus arī sadaļā "Campus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!