Latvijā ir iespējams attīstīt jaunus, inovatīvus ražošanas vai pakalpojumu sniegšanas virzienus, kas prasa intelektuālu ieguldījumu. Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Materiālu un konstrukciju institūta vadošais pētnieks, inženierzinātņu doktors Kaspars Kalniņš kosmosa industrijai Eiropā pierādījis, ka var piedāvāt inovatīvus risinājumus, kas nākotnē ietaupītu milzīgus finanšu līdzekļus.

Stažējies Eiropas Kosmosa aģentūrā, Kaspars turpina sadarbību gan ar to, gan ar Vācijas Kosmosa aģentūru. Viņu kā pētnieku interesē kompozītmateriālu konstrukciju noturība. Kompozītmateriālus plaši izmanto kosmosa un sporta industrijā. Kaspars bijis daudzās pasaules rūpnīcās un uzskata, ka ir vērts pētīt tikai to, kas izmantojams industrijas progresam.

20 gadus strādājot zinātnē, Kaspars ieguvis pieredzējuša zinātnieka skatījumu uz procesiem un ir pārliecināts, ka zinātniekam svarīgi domāt par vairākus gadu desmitus tālām attīstības vīzijām.

Kaspars padziļināti ir pievērsies kompozītmateriālu konstrukciju testēšanas virzienam, kura pamatā ir konstrukcijas noturības un pašsvārstību frekvences izmaiņu analīze. Tas nozīmē, ka kosmosa raķetes, "F–1" automašīnas vai citas no kompozītmateriāliem radītas konstrukcijas testēšana var tikt īstenota secībā – pēc konstrukcijas tapšanas un pirms izmantošanas, nedemontējot to. Metodes pārbaude un sertifikācija paredzēta 2021. gadā.

Tā kā kosmosa industrijā katras inovācijas ieviešana nozīmē gadiem ilgu sertificēšanas procesu, otrs Kaspara pētījumu virziens izvēlēts tāds, kam iespējama straujāka virzība. Tas saistīts ar 3D printēšanas pavedienu izdruku ražošanas tehnoloģiju izstrādi. Kaspars pēta, kā ar plašam patēriņam paredzētiem 3D printeriem izdrukāt dažādās jomās izmantojamas noturīgas konstrukcijas. Šis inovatīvais risinājums dos iespēju uzsākt inovatīvu konstrukciju ražošanu arī Latvijas vidējiem un mazajiem uzņēmumiem.

--

Jau ceturto gadu Izglītības un zinātnes ministrija sabiedrību iepazīstina ar Latvijas zinātnes izcilniekiem, veidojot kalendāru un izstādi #ZinātneLatvijai. 2021. gada Latvijas zinātnes kalendārā atradīsi īsus video stāstus par 14 izciliem pētniekiem un viņu darbu. Ik nedēļu publicēsim divus stāstus arī sadaļā "Campus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!