Nav jābūt zinātniekam, lai apjaustu tālizpētes datu lietderību – to apstrāde ir vizuāli ikvienam viegli uztverama tēma, jo rezultāti ir burtiski acīmredzami, skaidro datorzinātniece Linda Gulbe. Viņas ikdienas darbs saistīts ar to, kā milzīgajā datu apjomā, kas iegūts ar satelītiem, bildēts no lidmašīnām un ar droniem, saskatīt praktisku pielietojumu. Linda ir viena no 12 personībām, kuru stāsti iekļauti izstādē "Zinātne Latvijai 2022".

Sākot ar enciklopēdiju šķirstīšanu skolas laikā, Lindu interese par zinātni ir ievedusi tālizpētes pasaulē. Nu Linda ir vadošā pētniece Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūtā un pētniece Elektronikas un datorzinātņu institūtā. Šobrīd iesaistījusies projektā, kura mērķis ir noteikt mežaudzes krāju, izmantojot satelītattēlus.

"Dati vieni paši nespēj atrisināt nevienu kartēšanas uzdevumu, tādēļ šeit mums palīdz mašīnmācīšanās – mēģinām datoram iemācīt atpazīt attēlā tieši tos objektus, kas interesē gala lietotājus. Satelītattēliem viena no lielākajām priekšrocībām ir iespēja pārskatīt uzreiz ļoti plašas teritorijas. Riņķojot pa orbītu, satelīts atkal un atkal iegūst un vienas un tās pašas ģeogrāfiskās vietas attēlus. Lielajiem mežu īpašniekiem un pārvaldītājiem tā ir iespēja ātri, ērti, finansiāli izdevīgi iegūt informāciju," skaidro pētniece.

Viņa darbojas arī Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā, kur tiek veikta pilsētvides tālizpēte. "Kopā ar komandu veidojam darbplūsmas, kas no valsts mēroga brīvi pieejamiem datiem izveido pilsētvides trīsdimensiju modeļus. Šādus trīsdimensiju modeļus pēc tam varam izmantot, lai simulētu dažādas situācijas pilsētvidē," klāsta zinātniece. Piemēram, šāds rīks ļauj modelēt trokšņu līmeni un piesārņojuma izplatīšanos pilsētvidē, veidot detalizētas saules gaismas un ēnu kartes.

Lindai ir svarīgi, lai uzzinātais nepaliktu tikai zinātnisko publikāciju lappusēs, bet atrastu ceļu līdz ieinteresētam gala lietotājam kā praktiski izmantojams produkts.

Izstādi "Zinātne Latvijai 2022" līdz 29. janvārim var aplūkot Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1. stāva 1. izstāžu zālē. Izglītības un zinātnes ministrijas veidotā izstāde vēsta par 12 Latvijas zinātniekiem un zinātniecēm, kas pārstāv dažādas paaudzes, dažādas zinātnes nozares un dažādas zinātniskās institūcijas, tādējādi parādot Latvijas zinātnes spēku un daudzveidību. Noskenējot QR kodu, izstādes apmeklētājs savā viedtālrunī var noskatīties trīs minūšu garu video stāstu par katru no zinātniekiem un tādējādi tuvāk iepazīt gan zinātnieku, gan viņa pārstāvēto zinātnes nozari. Visi video stāsti tiks publicēti arī "Delfi Campus".

Klikšķinot šeit, vienkopus atradīsi citus "Zinātne Latvijai" stāstus – gan šī gada, gan pagājušā gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!