Veterinārmedicīnas zinātņu doktoru Armandu Vekšinu pamatoti var saukt par dzīvnieku datortomogrāfijas pionieri Latvijā. Līdz pat 2014. gadam mūsu valstī datortomogrāfu veterinārmedicīnā pilnvērtīgi neizmantoja. Armanda promocijas darbs suņu ortopēdisko slimību jomā, kā arī mācības Vācijas un Beļģijas universitātēs sekmēja to, ka tagad šī modernā radioloģiskās izmeklēšanas metode nozarē ir ikdiena. Dzīvniekiem tā ir liela veiksme, jo kaulu, locītavu, mugurkaula un citas slimības var ārstēt daudz efektīvāk.

Armands uzskata, ka klīniskā pētniecība nav atraujama no ikdienas praktiskā darba, un vēlas panākt, lai diagnostika veterinārmedicīnā kļūst vēl aptverošāka. Piemēram, magnētiskā rezonanse ļautu agrīni atklāt un novērst locītavu bojājumus ne tikai mazo dzīvnieku medicīnā, bet arī sporta zirgiem, kā arī precīzāk diagnosticēt centrālās nervu sistēmas slimības. Savukārt elektroencefalogrāfija pavērtu iespēju analizēt dzīvnieku smadzeņu aktivitāti, zāļu iedarbību operācijas laikā, pilnveidot anestēziju, mazinot dzīvnieku sāpes un ciešanas.

"Veterinārmedicīnas nākotne ir ne tikai jauni sasniegumi dzīvnieku ārstēšanā, bet arī aizvien plašāks zinātnisko pētījumu pielietojums humānajā medicīnā," uzsver jaunais zinātnieks, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Veterinārmedicīnas fakultātes Klīniskā institūta docents.
Armands un viņa kolēģi patlaban piedalās Covid-19 izpētē, nosakot vīrusa izplatību Latvijas kaķu populācijā. Tiek testēti kaķi ar augšējo elpošanas ceļu slimībām, kā arī kaķi no mājsaimniecībām, kur cilvēki slimo ar koronavīrusa izraisīto slimību, lai precizētu, vai kaķi ar Covid-19 inficējas no cilvēkiem un kā tas ietekmē vīrusa izplatību.

LLU Klīniskā institūta laboratorijās dzīvniekiem ir testētas arī unikālas Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieku radītās aortas protēzes, lai noskaidrotu, kāda ir organisma atbildes reakcija, un radītu produktus, kas ir droši lietošanai cilvēkiem.

Savukārt sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti LLU Veterinārmedicīnas fakultātē notiek jauno ārstu apmācība, izmantojot intaktus dzīvnieku audus. Tas topošajiem mediķiem ļauj apgūt ķirurģiskās un citas prasmes, palīdzot medicīnas attīstībai kopumā.

Zinātnieks uzskata – ir jāveicina izpratne, ka veterinārijai ir milzīga nozīme sabiedrības veselībai kopumā un arī cilvēka slimību ārstēšanā.

--

Jau ceturto gadu Izglītības un zinātnes ministrija sabiedrību iepazīstina ar Latvijas zinātnes izcilniekiem, veidojot kalendāru un izstādi #ZinātneLatvijai. 2021. gada Latvijas zinātnes kalendārā atradīsi īsus video stāstus par 14 izciliem pētniekiem un viņu darbu. Ik nedēļu publicēsim divus stāstus arī sadaļā "Campus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!