Foto: Publicitātes foto
Oktobra izskaņā Cēsīs, Priekuļu lidlaukā, topošā Cēsu Kosmosa izziņas centra eksperti palaida līdz šim lielāko mācību raķeti. Tā ir jaudīgākā arī visu Baltijas valstu mērogā, turklāt ir vairākkārt izmantojama. Raķete, kurai dots nosaukums "Ērglis-1", tiks izmantota izglītojošās aktivitātēs, lai jauniešus iedvesmotu un vairotu interesi par eksaktajām zinātnēm un STEM izglītību, "Delfi" informēja Kosmosa izziņas centra pārstāvji.

Mācību raķeti "Ērglis–1" pēc Kosmosa izziņas centra pasūtījuma uzbūvēja Latvijas vadošais raķešbūves speciālists Andrejs Puķītis. Raķete var sasniegt pat 3,5 kilometru augstumu, tai ir kravas nodalījums skolēnu un studentu izglītojošu eksperimentu nogādāšanai vairāku kilometru augstumā. Kravas nodalījumu iespējams izmantot arī zinātnisko un tehnisko eksperimentu veikšanai, lai pārbaudītu mehānismu un elektronikas veiktspēju pie lielām pārslodzēm (līdz pat 15G) vai īsā bezsvara stāvoklī.

Raķeti turpmāk plānots izmantot Kosmosa izziņas centra organizētajos pasākumos, organizētajās skolēnu sacensībās (arī Baltijas valstu līmenī), nometnēs, raķešu festivālā, utt.

Izmēģinājuma lidojumā gan maksimālā kapacitāte netika pārbaudīta – raķete uztraucās divu kilometru augstumā un pēc piecām minūtēm veiksmīgi piezemējās netālu no palaišanas vietas.

Lidojumā tika pārbaudītas raķetes avionika, kravas nodalījuma izšaušanas mehānisms, dubultā izpletņu sistēma, izsekošanas (lokācijas) elektronika un tiešsaistes radiosakari. Visas sistēmas nostrādāja nevainojami.

Raķetes startā piedalījās arī RTU studentu komanda, kas atbalstīja raķetes sagatavošanās procesu, nodrošinot raķetes sagatavošanos startam, palaišanu un atgūšanu. Ar RTU Kosmosa izziņas centram jau izveidojusies cieša sadarbība dažādās ar kosmosu saistītās aktivitātēs – izglītojošas nodarbības skolēniem, STEM popularizējoši pasākumi utml. Tuvāko nedēļu laikā plānots arī RTU studentu raķetes VIP-2 starts.

Ar raķešu konstruktoru Andreju Puķīti "Campus" sarunājās maijā neilgi pēc tam, kad veiksmīgi bija startējusi viņa vadībā izstrādātā raķete, ko izgatavoja RTU studenti.


Nākošais raķetes "Ērglis-1" starts paredzēts vasarā, Kosmosa izziņas centra organizētajā bērnu diennakts nometnē. Nometnes laikā jaunieši kopā ar "Andoya Space Centre" ekspertiem strādās pie satelīta sistēmas izstrādes un raķetes testa starta. Dalība nometnē tiks piedāvāta 20 Latvijas jauniešiem vecumā no 16 līdz 17 gadiem, kuriem būs jāpiedalās atlases konkursā. Dalība nometnē projekta ietvaros tiks nodrošināta bez maksas.

--

Kosmosa izziņas centra saturs, kur viena no aktivitātēm ir mācību raķetes "Ērglis-1"uzbūvēšana, tiek veidots Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. - 2021. gada perioda programmas "Pētniecība un izglītība" aktivitātes "Inovācijas centri" projekts Nr. NFI/IC/VIAA/2020/3, "Inovācijas centra izveidošana Cēsīs" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!