Atklāt nozīmē ieraudzīt un arī saprast to, ko līdz šim neviens vēl nebija sapratis. Atklājums ir unikāla pētnieka pieredze, kuru daži piedzīvo vairākkārt, bet citi nekad. Kā var nokļūt pie atklājuma un kā zināt, ka nule kā ieraudzītais un saprastais patiešām ir atklājums?

Mārcis Auziņš ir fizikas doktors, daudzu publikāciju autors, profesors Latvijas Universitātē un viesprofesors daudzās prestižās ASV un Apvienotās Karalistes universitātēs.

Pirms daudziem gadiem viņš, lāzeru laboratorijā pētot, kā atomi mijiedarbojas ar gaismu, nonāca pie atklājuma, kas bija pretrunā ar tā brīža izpratni par fizikas likumiem.

"Šajā brīdī ir eiforija, pacilātība. Nu, tad jāraksta raksts zinātniskam žurnālistam. Šādā situācijā izvēlējos pašu labāko, augstākās raudzes žurnālu ("Physical Review Letters"), aizsūtīju savu manuskriptu, un pēc neilga laika saņēmu absolūti iznīcinošu atbildi no redakcijas. Redakcija teica, ka rakstu tālāk neizskatīs, jo efekts kuru šeit piedāvāju, ir pretrunā ar fundamentāliem fizikas likumiem," atbildi kā aukstu spaini ūdens uz galvas raksturo profesors.

Šis ir brīdis, kad ikvienam zinātniekam ir divas izvēles – turpināt "rakt" vai noticēt, ka recenzentiem bijusi taisnība un likties mierā. Mārcis Auziņš nolēmis vismaz pārbaudīt, kurā vietā pieļāvis kļūdu. Labi zināmais nostāsts vēsta, ka Ņūtons gravitācijas likumu aprakstījis pēc tam, kad dabūjis pa galvu ar krītošu ābolu. Arī profesoram Auziņam bija šāds "eureka!" moments. Apjausma profesoru piemeklēja brīdī, kad viņš parkā bija izvedis pastaigā savu suni.

Par to vairāk šajā Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotā videomateriālā, kas ir daļa no video cikla jauniešiem par dažādiem pētniecības aspektiem.

--

Videofilmu mērķis ir veidot jauniešu (skolēnu) priekšstatu par zinātnes nozīmi un daudzveidību, Latvijas zinātnieku sasniegumiem, veicināt interesi par zinātni un pētniecību kā par iespējamo karjeru un rosināt savlaicīgi uzsākt darbu pie kvalitatīvām studijām nepieciešamo zināšanu, prasmju un iemaņu apgūšanas skolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!