Foto: Kadrs no video
"Es atgriezīšos… savā sākotnējā veidolā!" – šādi nu varētu papildināt, iespējams, slavenāko Arnolda Švarcenegera atveidotā robota "T-800" frāzi "I'll be back!" no 1984. gadā iznākušās klasikas "The Terminator". Grāvēja otrajā daļā modelis "T-1000" spēja mainīt agregātstāvokli un no šķidra metāla peļķes atgūt sākotnējo veidolu. Ko līdzīgu nu laboratorijā panākuši inženieri.

Eksperimentā neliela robota figūriņa "iespundēta" aiz restēm. Samērā īsā laikā tā izkūst, iztek cauri pa brīvo vietu starp restēm, bet pēc tam atgūst gandrīz tādu pašu formu kā eksperimenta sākumā. Te video:

Kā tas izdevās? Pati figūriņa veidota no gallija – tas ir metāls ar zemu kušanas temperatūru. To varam izkausēt, vienkārši paņemot un pasildot rokās, jo gallijs kūst jau 29,76 grādu temperatūrā pēc Celsija. Tāpat figūriņā ievietoti mikroskopiski magnētiska neodīma gabaliņi, kā arī bors un dzelzs.

Ar magnētiskās indukcijas palīdzību robota figūriņa izkausēta, bet sastāvā iekļautie magnētiskie elementi (dzelzs) nodrošināja, ka metālu maisījuma "peļķīte" tek magnētu virzienā un cauri restēm. Manipulējot ar magnētisko lauku, nelielais "terminators" atdzišanas procesā ieveidots atpakaļ sākotnējā formā.

Interesanti gan, ka iedvesmu šim eksperimentam pētnieki neguva no slavenās Holivudas filmu sērijas, bet no jūras gurķiem – tiem arī ir spēja kļūt cietākiem vai mīkstākiem atkarībā no nepieciešamības.

Pētnieki saredz pielietojumus medicīnā un tehnoloģiju jomā. Piemēram, šāds "robotiņš" varētu salabot pārrautu lodējumu grūti pieejamā vietā. To ar magnētu palīdzību izkausētu un aizvadītu līdz nepieciešamajai vietai, tur ļaujot atkal sacietēt un nodrošināt savienojumu. Vai, piemēram, šādā veidā varētu no grūti pieejamas vietas pacienta organismā izvadīt svešķermeni. Laiks rādīs, kur šis koncepts noderēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!