Foto: Shutterstock
Ja rajas mācētu dziedāt, pie Lielā Barjerrifa pamanītā rozā manta droši vien dungotu "Instrumentu" dziesmu "Pilnīgi viens", un ne velti – tā ir vienīgais šāds eksemplārs, kāds līdz šim manīts. Mantai (mantas ir raju ģints suga) arī dots atbilstošs vārds – Inspektors Klūzo – par godu tēlam no Bleika Edvardsa režisētās kinolentes "Rozā pantera".

Attēlus ar majestātisko okeāna iemītnieku uzņēma dabas fotogrāfs Kristiāns Laine, nirstot netālu no Lēdijas Eliotas salas. "National Geographic" raksta, ka Laine sākotnēji domājis, ka viņa aprīkojums "sagājis grīstē".

"Man nebija ne jausmas, ka eksistē rozā mantas. Biju apjucis un domāju, ka kaut kas nogājis greizi ar zibspuldzi," sacījis Laine, kura "Instagram" ievietotās fotogrāfijas ar neparasto dzīvnieku izpelnījušās plašu uzmanību sociālajos tīklos.

View this post on Instagram

A post shared by Kristian (@kristianlainephotography) on Feb 9, 2020 at 10:07pm PST


Vien pēc tam Laine uzzināja, ka viņa nofotografētā manta ir Inspektors Klūzo – dzīvnieks, kurš pirmo reizi manīts 2015. gadā un kopš tā laika redzēts 10 atsevišķos gadījumos. Līdz pat šim brīdim Inspektors Klūzo ir vienīgā mums zināmā rozā manta pasaulē. "Jūtos pazemīgi un reizē ārkārtīgi laimīgs," atzina fotogrāfs.

Inspektors Klūzo ir prāva izmēra tēviņš, kuru Laine iemūžināja septiņu citu tēviņu klātbūtnē, aplidojot mātīti. Iespējams, krāšņais tērps palīdzēs izcelties uz pārējo fona.

Sākotnēji pētnieki domāja, ka Inspektora Klūzo neparastā krāsa ir vai nu kādas ādas infekcijas vai īpašas diētas rezultāts, līdzīgi kā rozā flamingi savu krāsu iegūst, mielojoties ar sīkiem vēžveidīgajiem. 2016. gadā Amēlijai Ārmstrongai izdevās iegūt Inspektora Klūzo ādas paraugu, un veiktā analīze iepriekš minētos pieņēmumus apgāza.

View this post on Instagram

A post shared by Kristian (@kristianlainephotography) on Jan 22, 2020 at 9:45pm PST


Šobrīd viena no galvenajām versijām ir, ka šim dzīvniekam ir ģenētiska mutācija, kas ietekmē pigmenta melnanīna ekspresiju. "Izprotot šīs ģenētiskās mutācijas cēloņus, vairāk uzzināsim par to, kā vispār attīstījās pigmentācija mantās," norāda Āzija Hainsa, projekta "Manta" zinātniskā asistente.

Te varētu būt runa par eritrismu, pigmentācijas defekta paveidu, kā rezultātā dzīvnieka āda iegūst sarkanu nokrāsu. Tipiski rifu mantas ir vai nu melnas, baltas vai melnbaltas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!