Foto: F64

Uz Eiropas Zinātnieku nakts pasākumiem 27. septembrī visus interesentus aicina Teikas apkārtne, kurā būs iespēja uzzināt, kas ir viedās valkājamās iekārtas, piedalīties viktorīnās, vērot molekulas 3D un daudzās citās aktivitātēs.

Elektronikas un Datorzinātņu institūtā (EDI) Dzērbenes ielā 14 būs iespējams iepazīt inovatīvas Latvijas zinātnieku izstrādātas tehnoloģijas un uzzināt, kā tās tiek pielietotas ražošanā, veselībā, transporta kontrolē un pat kosmosā. Institūta pētnieki demonstrēs viedās valkājamās iekārtas, pašbraucošo auto, pastāstīs par mākslīga intelekta pielietošanu dažādās jomās, tajā skaitā robotikas sistēmās, iegultām sistēmām, attēlu apstrādes iespējām u.c.

Latvijas Organiskās sintēzes institūts (OSI) Aizkraukles ielā 21 uzzināsiet, kā top jaunas zāļu vielas un kāds ir to ceļš līdz aptiekas plauktam. OSI varēs apmeklēt dažādas laboratorijas, piedalīties interaktīvā viktorīnā, izzināt zirnekļa tīkla noslēpumu, vērot molekulas 3D, uzzināt par personalizēto medicīnu, kā arī noskatīties ķīmijas eksperimentu priekšnesumu "Ķīmiķi jokojas".

Latvijas Valsts Koksnes ķīmijas institūtā (LV KĶI) Dzērbenes ielā 27 būs iespēja uzzināt par koka nākotni izstādē "Ko var iegūt no koka", kurā institūta apmeklētājiem būs iespēja iepazīt tradicionālos un ne tik tradicionālus koksnes izmantošanas veidus, koksnes pētīšanas metodes, koksnes apstrādes un pārstrādes tehnoloģijas.

Pasākumi norisināsies no pulksten 18 līdz 22. Būs pieejama bezmaksas stāvvieta, kā arī pasākuma laikā darbosies kafejnīca. Teikas Zinātniskās pilsētiņas apmeklētāji varēs piedalīties EDI, OSI un KĶI kopējā aktivitātē – apmeklēt trīs Teikas institūtus un atrisināt krustvārdu mīklu. Vērīgākie dalībnieki saņems dāvanas.

Eiropas Zinātnieku nakts Latvijā šogad notiks jau 14. reizi, to ik gadu apmeklē tūkstošiem cilvēku visā Latvijā. Eiropas Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas iniciēts pasākums, kas notiek katru gadu, skaidrojot zinātnes sasniegumus un ļaujot ikvienam interesentam ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos.

"Eiropas Zinātnieku nakts mērķis ir zinātnes un zinātnieka profesijas popularizēšana skolēnu un jauniešu vidū", stāsta EDI direktora vietnieks attīstības jautājumos Kaspars Ozols. "Mēs gribam parādīt pasākuma apmeklētājiem, ka pētnieku darbs zinātniskajos institūtos ir gan sabiedrībai noderīgs, gan arī interesants un aizraujošs. Vēlamies, lai jaunieši paplašinātu savu redzesloku un, iespējams, dažiem radīsies interese savu nākotni saistīt ar zinātni un pētniecību". Ozols piebilst, ka, pateicoties Latvijas zinātnieku aktīvai dalībai starptautiskos projektos, EDI, OSI un KĶI institūti ir ieguvuši atpazīstamību Eiropas un pasaules mērogā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!