Foto: EPA/Scanpix/LETA
Nesen pasauli pāršalca satraucošas ziņas, ka Botsvānā – valstī, kur mīt aptuveni trešā daļa jeb apmēram 130 tūkstoši Āfrikas ziloņu – sauszemes smagākie zīdītāji masveidā iet bojā nezināmu iemeslu dēļ. Izskanējušas dažādas versijas – Sibīrijas mēris vai kāda cita infekcijas slimība, piesārņojuma sekas, malumedniecība –, taču laboratoriju analīzes vedina domāt par citu cēloni. Rezultāti gan vēl nav oficiāli, taču varas iestādes uzsver, ka viens no ļoti ticamiem ziloņu bojāejas cēloņiem varētu būt toksīni, kas veidojušies dabiskā ceļā, vēsta ziņu aģentūra "Reuters"

Oficiāli apstiprināts, ka priekšlaicīgā nāvē bojā gājis vismaz 281 zilonis, kaut dabas aizsardzības aktīvistu organizācijas minēja lielāku skaitli – ap 350.

Uzreiz tika uzsākta izmeklēšana, lai noskaidrotu masveida izmiršanas cēloni. Izmeklēšana aizvien turpinās, taču nu cilpa sāk savilkties – vienu pēc otra izslēdzot dažas no sākotnēji izskanējušajām versijām, nonākts pie secinājuma, ka ziloņu nāves cēlonis, visticamāk, ir baktēriju izdalīts toksīns.

"Balstoties uz dažiem no sākotnējiem rezultātiem, ko esam saņēmuši, kā vienu no potenciālajiem cēloņiem izmeklējam dabiski veidojušos toksīnus," skaidro Botsvānas Dabas un parku departamenta vadītājs Kirils Taolo.

Izmeklēšanas laikā, piemēram, atmesta versija par malumedniecību – ziloņu ilkņi bija neskarti. Tāpat no laboratorijām saņemtie rezultāti liecina, ka nav vainojams Sibīrijas mēris. "Līdz šim saņemtie rezultāti liecina – ir visai maz ticams, ka runa ir par infekciju izraisošu patogēnu," atklāja Taolo un turpina: "Mūsu galvenā uzmanība nu ir vērsta uz plašākiem vides faktoriem, tostarp ūdens tilpnēs mītošu baktēriju izdalītiem toksīniem."

Botsvāna nosūtījusi paraugus uz laboratorijām gan Dienvidāfrikas Republikā, gan Zimbabvē, gan ASV. Nu jāgaida, kad no visām tiks saņemti gala rezultāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!