Pamosties, brokastīs apēd omleti ar tomātu ripiņām, iedzer kafiju, iekāp kuģī, piespied starta pogu un stūrē uz Marsu. Zinātniski, kaut tikai konceptuāli, ideja, ka cilvēks paša pilotētā transportlīdzeklī patiešām var doties uz sarkano planētu, tiek pieļauta tikai aptuveni septiņas desmitgades.

Tas, vai kuģis ir milzu daudzpakāpju raķete vai busiņa izmēra aparāts, vai poga ir aizdedzes atslēga vai attālināta pults un vai tev mugurā ir šorti un krekliņš ar mīļāko latvju zīmi vai zinātnieku izstrādāts tērps, kas ir gudrāks par ierīci, kurā šobrīd lasi šo rakstu, jau ir tikai detaļas. Svarīga ir ideja – cilvēks spēj uzbūvēt aparātu, ar kuru nonākt vienu planētu tālāk no Saules. Ceļš uz šo ideju bijis sarežģīts un ilgs.

Šis raksts ir daļa no astoņu rakstu sērijas par Zemes sarkano kaimiņu Marsu – tā izpēti, nākotnē plānotajām astronautu misijām, pirmajām cilvēku apmetnēm uz Marsa un sapņiem par terraformēšanu. Virtuālā ceļojumā uz Sarkano planētu tevi vedīsim "Delfi" kosmiskajā busiņā. Lec iekšā!

Visus rakstus vari apskatīt šeit.

Sarkano planētu bija pamanījušas jau senās civilizācijas. Sarkanīgās krāsas dēļ tai piedēvēja dievišķas, nereti karu vai vismaz drūmu laiku pareģošanas spējas. Marsa dievišķā būtība skaidri norādīja, ka parastajiem mirstīgajiem tas ir un paliks nesasniedzams, un šo ideju tūkstošgadēm ilgi viena paaudze dažādās pasaules malās nodeva nākamajai caur pasakām un teikām.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!