Paņem laiku sev!

Foto: Bigstock photo

Paņem laiku sev!
Tumšais laiks tā vien vilina slīgt ziemas guļā, bet dažādi trauksmaini ārējie faktori slikto omu padara vēl drūmāku. Būtiska nozīme laba garastāvokļa uzturēšanā ir ne tikai pamatvajadzību apmierināšanai – ēdienam, pietiekamam ūdens daudzumam, labam miegam, apmierinājumam un baudai, – bet arī labām savstarpējām attiecībām, veiksmīgai pašrealizācijai darbā, un arī priekam, ko gūstam vaļaspriekos.
Tumšais laiks tā vien vilina slīgt ziemas guļā, bet dažādi trauksmaini ārējie faktori slikto omu padara vēl drūmāku. Būtiska nozīme laba garastāvokļa uzturēšanā ir ne tikai pamatvajadzību apmierināšanai – ēdienam, pietiekamam ūdens daudzumam, labam miegam, apmierinājumam un baudai, – bet arī labām savstarpējām attiecībām, veiksmīgai pašrealizācijai darbā, un arī priekam, ko gūstam vaļaspriekos.
Tumšas dienas – bēdīgs prāts
Kā liecina SKDS 2022. gada novembrī veiktās aptaujas rezultāti,* vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka gada tumšajā laikā izjūt nomāktu garastāvokli (42%), nevēlēšanos jebko darīt (41%) un cieš no mazkustīguma (37%).

"Sliktu noskaņojumu, prieka trūkumu, garastāvokļa svārstības, dusmas – sevišķi tad, ja iepriekš cilvēks bijis priecīgs un laimīgs, – ir īpaši svarīgi aktualizēt gadalaika kontekstā, kad dienas ir īsākas un gaišo stundu mazāk, jo sliktais garastāvoklis un enerģijas trūkums var liecināt par tādu klīnisku diagnozi kā sezonālā depresija, kas aprakstīta jau 20. gadsimta astoņdesmitajos gados," stāsta AS "Olainfarm" pārstāvju darba efektivitātes vadītājs, sistēmiskais ģimenes psihoterapeits Aldis Miglinieks.

Viņš norāda – depresija nav reta parādība: apmēram 20% sieviešu un 10% vīriešu noteiktos dzīves periodos ir to piedzīvojuši. Sezonālā depresija cilvēkus skar retāk, kā liecina pētījumi – ar to dzīves laikā saskaras ap 4–5% iedzīvotāju, un tā ir cieši saistīta ar ziemu un tumsu, tāpēc ziemeļnieki tai ir pakļauti biežāk nekā dienvidos dzīvojošie.

Aldis Miglinieks, AS "Olainfarm" pārstāvju darba efektivitātes vadītājs, sistēmiskais ģimenes psihoterapeits
Foto: Publicitātes

Foto: Bigstock photo

Kāpēc ir svarīgi veltīt laiku saviem hobijiem?
Aptaujas ietvaros iedzīvotājiem tika lūgts norādīt, ko viņi mēdz darīt, lai uzlabotu savu pašsajūtu gada tumšajā laikā. Salīdzinoši visbiežāk iedzīvotāji minējuši, ka pašsajūtas uzlabošanai skatās filmas (41%).
"Viss, ko jūtam un domājam, ir cieši saistīts ar ķermeni," stāsta eksperts. "Ja prātu pārņēmušas drūmas domas, pazeminās enerģijas līmenis, cilvēks netiek galā ar to, kas vasarā nesagādā nekādu piepūli, tēlaini sakot, baterijas ir nosēdušās – reizēm nav spēka pat nomazgāt traukus. Bet, ja mājās nemazgātu trauku kaudze traucē vien pašam un mājiniekiem, tad nespēju paveikt darba pienākumus pamanīs arī kolēģi un priekšniecība."

Aldis Miglinieks uzsver – ir būtiski, lai papildus darbam, kurā sevi realizējam, un labām attiecībām ar tuviniekiem būtu arī kāds hobijs, kam ir nozīmīga loma pašsajūtas uzlabošanā. Koris, gleznošana, regulāras sporta nodarbības – jebkas, ar ko cilvēks patiesi aizraujas, palīdz aizpildīt tukšuma sajūtu, īpaši brīžos, kad trūkst piepildījuma citās dzīves jomās.
Izrādās, Latvijas iedzīvotāji ir īsti kinomīļi! Un tas ir lieliski. Protams, īpaši vērtīgas ir tās brīvā laika aktivitātes, kas saistītas ar fiziskām aktivitātēm un pastaigām svaigā gaisā, jo tas palīdz ķermenim iegūt tonusu un prātam – atbrīvoties no nevēlamām domām. Taču viss, kas sagādā prieku, ir noderīgs: dažādas radošas nodarbes – zīmēšana, gleznošana utt., pašizpausmes aktivitātes – dziedāšana, dejošana, muzicēšana, teātra spēlēšana, kā arī rokdarbi. Ne velti arī mūsu senči atlika uz gada tumšajiem mēnešiem pūra locīšanu un darbarīku darināšanu: ziemā gluži vienkārši bija vairāk brīva laika, bet tas arī palīdzēja īsināt tumšos vakaru un gaisināt drūmas domas. Kino, teātra, koncertu vai operas apmeklējums, galda spēles un krustvārdu mīklas, grāmatu lasīšana vai kvalitatīvs laiks rotaļās ar bērniem – veltiet laiku sev un atļaujieties darīt to, kas jūs piepilda!
Aldis Miglinieks, AS "Olainfarm" pārstāvju darba efektivitātes vadītājs, sistēmiskais ģimenes psihoterapeits
Iedvesmai – daži "Olainfarm" darbinieku vaļasprieki
"Šo laiku izmantoju, lai iemācītos ko jaunu – vakaros gāju uz angļu valodas kursiem. Pēc darba regulāri dodos uz sporta zāli, kurā iegūstu sev nepieciešamo endorfīnu devu," saka Ņikita no "Olainfarm".
"Šajā tumšajā laikā mēs ģimenē ļoti piestrādājam, lai mājās ienestu gaismu: izrotājam istabu ar gaismiņām, veidojam logu dekorācijas no papīra, brīvdienās apgleznojam piparkūkas labdarības mērķiem. Ja esi iepriecinājis citus, tas iepriecina arī pašu," savā pieredzē dalās "Olainfarm" Reģistrācijas atbilstības un atbalsta daļas vadītāja Evija.
Iepirkumu un projektu departamenta projektu vadītāja Aļesja ir pārliecināta – jo mazāk brīvā laika, jo mazāk laika domām par sliktu noskaņojumu: "Man vienmēr pietrūkst dažu stundu diennaktī, ir tik daudz vēlmju – aiziet uz sporta zāli, pastaigāties, doties izbraucienos, izlasīt kāroto grāmatu, paspēlēties ar bērnu, noskatīties ieteikto seriālu, aizbraukt ciemos pie draugiem, izmēģināt ko jaunu kulinārijā."
Savukārt Informācijas infrastruktūras daļas sistēmu inženierim Jānim nomāktību kliedē neparasta aizraušanās – putnu vērošana un fotografēšana. Skaidrās ziemas naktīs, kad nav mēnesnīcas, var uzņemt Piena ceļu, vakaros – pilsētu nakts gaismas, bet dienā – ainavas un putnus.

Foto: Shutterstock/Bigstock photo

"Olainfarm" jau 50 gadus rūpējas par Latvijas sabiedrības veselību un ar prieku dalās uzkrātajā pieredzē un noderīgos padomos.
*Dati ir daļa no pētījumu centra SKDS un AS “Olainfarm” aptaujas par iedzīvotāju noskaņojumu gada tumšajā laikā. Tā veikta 2022. gada novembrī, aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.