Foto: AFP/Scanpix/LETA
Vai vēstures interesenti šajās dienās, kad rit karojošo Ukrainas un Krievijas sarunas, atceras lasīto par to, kā pirmais apvienotās Vācijas kanclers Oto fon Bismarks 1878. gadā vadīja Berlīnes kongresu pēc Krievijas un Turcijas kara? Eiropas lielvaru apspriedi viņš padarīja par sava veida cigāru baudīšanas saietu, jo bija pārliecināts par smēķēšanas nomierinošo ietekmi. Jo sevišķi tad, kad sarunas kļuva karstākas, cigāra turēšana novērsa vētrainus žestus, bet smēķēšana nomierināja, neaptumšojot prātu.

Volodimira Zelenska un Vladimira Putina laikā miera slēgšanas gars un tehnika ir zudusi māksla. Cik zināms, ne viens, ne otrs cigārus nesmēķē. Ukrainas valsts galva intervijā vācu laikrakstam "Bild" teica, ka pašreizējo konfliktu var izbeigt tikai tiešā dialogā ar Krievijas prezidentu Putinu, balstoties uz savstarpēju kompromisu. Ukraina turpinot meklēt vietu divu prezidentu sarunām, taču jautājums ir - vai tādas maz notiks? Abas puses atzīst, ka pirms Zelenska un Putina sarunas ir nepieciešama Ukrainas un Krievijas delegāciju vienošanās.

Ņemot vērā pušu norunu nekomentēt sarunas, ir viela gan spekulēšanai, gan cerībām. Ir delegāciju dalībnieku izteikumi par to, ka esot "sperti soļi uz priekšu" un "panākti ievērojami uzlabojumi". Ir signāli, ka Krievija sarunās neizvirzot ultimātus, bet uzklausot Ukrainas priekšlikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!