Foto: Arhīva foto

Tieši pirms sešdesmit gadiem Padomju Savienība Somijai atdeva vienu no tās pārņemtajām teritorijām - stratēģiski nozīmīgo un smagi militarizēto Porkalas pussalu netālu no Helsinkiem.

Starp Nacistisko Vāciju un PSRS 1939. gadā noslēgtais slepenais Molotova-Rībentropa pakts paredzēja, ka Somija nonāks padomju ietekmes sfērā. Pēc "sev pienākošās" Polijas daļas okupācijas PSRS pieteica Somijai ultimātu izīrēt tai Hanko pussalu pie ieejas Somu līcī, kā arī pārcelt valsts robežu 25 kilometrus tālāk no Ļeņingradas (mūsdienās - Sanktpēterburgas), norāda portāls "Cold War Sites".

Somijai atsakoties pakļauties, sākās Ziemas karš. Lai gan PSRS cieta milzīgus zaudējumus, Somijai tajā nebija iespējas uzvarēt, un tika noslēgts miera līgums, kurš paredzēja Karēlijas daļas nonākšanu PSRS rokās.

Savukārt Otrā pasaules kara laikā somi atbalstīja Nacistiskās Vācijas spēkus. Tas pēc kara beigām Somijai maksāja vēl vairākus sāpīgus līgumus. Lai gan tā nekļuva par vienu no PSRS republikām, nelielā valsts bija spiesta maksāt reparācijas, daudzos iekšpolitikas un ārpolitikas jautājumos pakļauties Maskavai, kā arī Padomju Savienībai atdot vēl vairākas teritorijas.

Miera līgums, kuru Somija bija spiesta parakstīt 1944. gadā, tai lika PSRS nodot militāri stratēģisko Karēliju un Petsamo apgabalu, kurš atdalīja Krieviju no Norvēģijas un nodrošināja somiem piekļuvi Barenca jūrai, kā arī uz 50 gadiem padomju jūras spēkiem izīrēt Porkalas pussalu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!