Foto: AFP/Scanpix

Populistu straujais popularitātes kāpums, "Brexit" un satraucošās pārmaiņas aizokeāna sabiedrotā vadībā ievērojami sapurinājušas Eiropas Savienību (ES). Gan dalībvalstīs, gan Briselē politiķi meklē risinājumus, lai saglabātu Eiropas nozīmi uz pasaules skatuves. Kamēr vieni aicina uz mazāku vai "divu ātrumu" Eiropu, Eiropas Parlamentā (EP) valda viedoklis, ka ES jāturpina paplašināšanās, lai turētos pretī citu lielvaru ietekmei.

Patlaban par potenciālajām ES nākotnes dalībniecēm tiek uzskatītas sešas Rietumbalkānu valstis, kā arī Turcija. Lai gan tieši ar pēdējo uzņemšanas sarunas sāktas vissenāk, pēc prezidenta Radžepa Tajipa Erdogana uzsāktajām nedemokrātiskajām valsts reformām Turcijas kļūšanai par ES dalībvalsti šobrīd tic vien retais.

Dažas Balkānu valstis pārējai Eiropas ekonomiskajai un politiskajai saimei varētu pievienoties drīzāk, bet pat lielākie optimisti apzinās, ka līdz pilnīgai reģiona uzņemšanai ES paies vēl ilgi gadi. Tikmēr Rietumbalkānu ietveršanas nepieciešamību EP apšauba vien retais, jo globalizācijas laikmetā eiropiešu interesēs ir turēties kopā pēc iespējas ciešāk.

Sarunā ar portālu "Delfi" EP ziņotājs par Albāniju Knuts Flakenštains no Vācijas un ziņotājs par Bosniju un Hercegovinu Kristians Preda no Rumānijas norāda, ar kādām problēmām šobrīd cīnās Rietumbalkānu valstis, kādiem kompromisiem nav gatava Eiropas Savienība un kāpēc ES paplašināšanās mums ir svarīga:

Process ir mokoši lēns

Salīdzinot ar citām Rietumbalkānu valstīm, šobrīd vislielāko progresu kandidātvalstu vidū ir sasniegusi Albānija, stāsta Knuts Flakenštains. Viņš skaidro, ka tā sevi jau pierādīja, izpildot kritērijus, lai kļūtu par NATO dalībvalsti. Tāpat Albānija šobrīd cīnās ar korupciju un organizēto noziedzību, kā arī reformē tieslietu sistēmu, lai šai cīņai būtu kāds pamats.

"Minētās reformas nu jau ir guvušas nepieciešamo pārmaiņu apstiprināšanu parlamentā. Tas ir pirmais solis, un patlaban ES un ASV novēro šo reformu ieviešanu dzīvē, lai saprastu, cik daudzi līdzšinējie prokurori un tiesneši vispār spēs strādāt jaunajā sistēmā. Pārāk daudz tādu nebūs," prognozē EP ziņotājs par Albāniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!