Foto: Reuters/Scanpix
Komunikācijas tehnoloģijas un tīmekļa vide mūsdienās tiek izmantota militāro operāciju atbalstam, pēdējie konflikti ir parādījuši, cik svarīga loma cīņā par cilvēku prātiem un sirdīm ir sociālajiem medijiem.

Par to ceturtdien Rīgā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (NATO "StratCom" COE) konferencē "The Riga StratCom Dialogue: Perception Matters" runāja paneļa "Sociālie mediji: drauds vai iespēja" eksperti.

Sociālo mediju lielā loma informācijas telpā nav noliedzama. Jauno tehnoloģiju un komunikācijas attīstība ietekmē ne tikai attiecības starp personām un organizācijām, bet arī moderno karu gaitu.

Sociālos tīklus savā labā izmanto gan valsts struktūras, gan nevalstiskās organizācijas un personas. Interneta informācijas platformas tiek izmantota gan Krievijas kampaņā pret Ukrainu, gan grupējuma "Islāma valsts" centienos izplatīt savu propagandu un vervēt sekotājus.

Komunikācijas loma

Vairums paneļa "Sociālie mediji: Drauds vai iespēja" dalībnieki norāda, ka sociālo mediju loma var būt gan pozitīva, gan negatīva.

Antropoloģijas un sociālo mediju eksperte Rebeka Gosbija uzsver, ka ar digitālās komunikācijas starpniecību var radīt "pūļa efektu", kas izmantojams kā krīžu situācijās (katastrofu seku novēršanai), tā arī negatīvi – cilvēku kūdīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!