Foto: DELFI.ee

Bijušais Krievijas spiegs Artjoms Zinčenko, kuru pirms pieciem gadiem notvēra Igaunijā un nodeva Krievijai (apmaiņas ceļā pret igauņu uzņēmēju Raivo Susi), aizbēdzis atpakaļ uz Igauniju. Tagad viņš lūdz politiskā bēgļa statusu, raksta "Eesti Päevaleht" ("Delfi" grupa) sadarbībā ar "Yahoo News".

"Es uzskatu, ka tas ir noziegums. 24. februārī tika iznīcināts viss, kas pastāvēja starp mani un manu valsti," tā teic 35 gadus vecais Zinčenko. Kalsns, ģērbies bītlenē, ar taisni sasukātiem matiem. Daudzus gadus viņš Igaunijā spiegoja Krievijas militārā izlūkdienesta – Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) – labā. Tagad Zinčenko atkal sēž vienā no Igaunijas Drošības policijas konferenču zālēm.

Gandrīz pirms sešiem gadiem, 2017. gada janvārī, Igaunijas Drošības policija ("KaPo") aizturēja Zinčenko aizdomās par spiegošanu. Viņš bija pirmais aizturētais un notiesātais Krievijas spiegs Igaunijā. Tiesa viņam piesprieda brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem, bet jau pēc gada Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida viņu apžēloja. Drīz vien viņu apmainīja pret uzņēmēju Raivo Susi, kuru Krievija bija notiesājusi par spiegošanu, piespriežot 12 gadu cietumsodu stingrā režīma kolonijā. Apmaiņa notika Koidulas robežpunktā uz tilta pār Piusas upi Igaunijas dienvidaustrumos.

Nu Zinčenko ir atgriezies Igaunijā, lai lūgtu politisko patvērumu. Igaunija dara visu iespējamo, lai neviens Krievijas iedzīvotājs nespertu kāju pāri valsts robežai, bet attiecībā uz GRU spiegu tika pieļauts izņēmums. "KaPo" norāda, ka Zinčenko ir likumīgs pamats atrasties Igaunijā. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!