Foto: James O'Brien
Aleksandra Totsa dienesta apliecībā fotogrāfija ir nobružāta, tās stūrīši viegli saņurcīti. Attēlā redzamais cilvēks ir krietni jaunāks, viņam ir īss matu griezums un asi sejas vaibsti. Nākamvasar apritēs 30 gadi, kopš Totss sāka darbu drošības policijā. Kā viņš svinēs, nezinu. Lielāko daļu laika viņš pavada pie dabas, ir pievērsies lauku darbiem, taču neprecizē, kur tieši. "Klau, nemēģināsim veidot manu profilu," viņš atsaka ar aukstu smaidu sejā, kad es jautāju par viņa mīļāko grāmatu. "Neatvieglosim dzīvi mūsu pretiniekiem."

Pēdējos piecpadsmit no šiem 30 gadiem viņš aizvadījis, strādājot pie jautājumiem, saistītiem ar Krieviju. Cenšoties uzminēt Krievijas darbības un pārsteidzot nesagatavotus. Viņš ir izsekojis spiegus, daudzi no viņiem – Totsa bijušie kolēģi. Kad jautāju, kā juties, pirmo reizi pratinot Alekseju Dresenu, viņš sākumā klusē. Dresens bija viņa kolēģis, reiz – priekšnieks, vēlāk padotais. Viņi kopā dzēra rīta kafiju un, iespējams, ilgi pļāpāja auto stāvvietā. Līdz noskaidrojās, ka Dresens ir nodevējs, kas strādā Krievijas labā.

Totss uzskata, ka visai Krievijas sabiedrībai raksturīga sava veida izrādīšanās: izliekamies, ka viss ir labi, kaut patiesībā tā nav. Vismaz daļēji tas attiecas arī uz vietējiem slepenajiem dienestiem, viņš saka. Un kas par to, ka šī sistēma ir visvarena un tās labā strādā tūkstošiem aģentu?

"Bardaks ir viņu kultūras specifiskā iezīme. Krieviem vienmēr jābūt ganam, ja gana nav, iestājas anarhija," stāsta Totss. Runājot par Krieviju, viņš allaž izmanto vārdu "pretinieks", nekad – "ienaidnieks", jo šim vārdam ir pārāk stipra nokrāsa. Tas nav nepieciešams. Konfrontācijā ar Krieviju jārēķinās, ka krievi var būt pārlieku emocionāli, bet tajā pašā laikā nepielūdzami. Viņi ir spēcīgi, ambiciozi, nežēlīgi un cietsirdīgi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!